CNSCBT: Alte 6 persoane au decedat din cauza gripei in ultima saptamana. Numarul total de victime a ajuns la 20

0
24

Alte sase decese cauzate de infectii respiratorii acute severe (SARI) confirmate cu virus gripal au fost inregistratein ultima saptamana, astfel ca, de la inceputul sezonului gripal 2016-2017, numarul total al victimelor a ajuns la 20 de persoane, se precizeaza intr-un comunicat al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) al Institutului National de Sanatate Publica. in plus, niciuna dintre persoanele decedate nu fusese vaccinata.

Cele mai multe decese cauzate de gripa au fost inregistrate in Bucuresti (6), Iasi si Olt (3), se mai arata in acelasi comunicat.

Virusul gripal tipul A subtipul H3 a fost cauza a 18 decese, in timp ce virusurile gripale A, (H1) pdm09 si tipul A nesubtipat au cauzat cate o victima.

Ad in title

Potrivit CNSCBT, distributia deceselor pe grupe de varsta include un sugar, doua persoane cu varsta intre 15-49 ani, alaturi de alte doua cu varsta intre 50-64 ani. Cele mai multe decese au fost inregistrate in randul persoanelor trecute de 65 de ani, respectiv 15 victime.

Referitor la distributia deceselor pe sexe, 13 persoane de sex feminin si sapte de sex masculin s-au numarat printre victime. De asemenea, 18 persoane decedate (90%) au prezentat conditii medicale pre-existente.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a SARI au fost confirmate cu laboratorul 459 de cazuri de gripa. Astfel, conform CNSCBT, 378 de persoane prezentau virusul gripal tip A, subtip H3, 69 de cazuri, tipul A, nesubtipat, un caz tip A, subtipul H1, iar in 11 cazuri s-a depistat virusul gripal tip B.

Pana la data de 05.02.2017 s-au vaccinat antigripal 492.254 de persoane din grupele la risc cu vaccinul distribuit de Ministerul Sanatatii.

Chiar daca in mod normal vaccinarea antigripala se specifica sa fie efectuata inainte de inceperea sezonului gripal in scopul de a maximiza beneficiile imunizarii, Centrul European de Preventie si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) specifica faptul ca grupurile cu risc ridicat (in special persoanele de peste 65 de ani) pot fi in continuare vaccinate antigripal -si in februarie.

in plus, ECDC mentioneaza ca vaccinul antigripal contine componente in conformitate cu virusurile gripale circulante in prezent.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii: Maine se introduc 13 noi molecule in lista medicamentelor compensate
Articolul următorCNSCBT: Peste 200 de persoane au fost depistate cu rujeola in ultima saptamana in Romania