Asociatia de Podiatrie se implica in elaborarea unui cadru comun de formare a podiatrilor la nivelul Uniunii Europene

0
58

Specialistii in ingrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au demarat procedurile astfel incat sa se realizeze un cadru comun de formare a podiatrilor prin care sa se permita accesul automat pe piata europeana a acestora, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei de Podiatrie.

Acest subiect a reprezentat principala tema a Consiliului European al Podiatrilor, in cadrul unui eveniment organizat de Federatia Internationala a Podiatrilor (FIP) in Franta si care s-a desfasurat la sfarsitul lunii ianuarie 2017.

La eveniment, Romania a fost reprezentata de dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie, membru asociat FIP.

in cadrul lucrarilor Consiliului European al Podiatrilor au participat delegati din 15 tari, alaturi de reprezentanti ai Retelei Europene de Educatie Superioara in Podiatrie (ENPODHE). Acestia au analizat etapele necesare pentru ca un cadru comun de formare in podiatrie care sa le permita specialistilor podiatri mobilitate totala pe piata muncii din Uniunea Europeana sa fie valabil.

Conform directivelor UE, acest cadrul de formare trebuie sa fie stabilit in cel putin unei treimi dintre tarile membre.

in acest context, participantilor le-a fost prezentat un exemplu de succes agreat de profesionistii din toate cele 28 de tari membre UE, si anume acela al medicinii de laborator.

„Sunt onorata de invitatia primita din partea Federatiei Internationale a Podiatrilor, organizatie la care suntem membri asociati. Speram ca, beneficiind de expertiza partenerilor internationali, sa reusim sa dezvoltam meseria de podiatru si in Romania, iar specialistii nostri in acest domeniu sa beneficieze, apoi, de prevederile cadrului comun de formare in podiatrie. Situatia din Romania nu este una singulara in UE. Reprezentantii tarilor in care nu este recunoscuta specialitatea de podiatrie si implicit meseria de podiatru am subliniat necesitatea stabilirii unor standarde comune minime de educatie academica, precum si sustinerea internationala de care avem nevoie, in procesul de stabilire a standardelor profesionale in acest domeniu”, a declarat dr. Norina Alinta Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

in urma dezbaterilor, specialistii FIP au stabilit ca sa se demareze procedurile pentru elaborarea cadrului comun de formare in podiatrie urmarindu-se trei principii:

1. Toate institutiile, asociatiile profesionale si organizatiile guvernamentale de resort trebuie sa se implice in acest proces;

2. Dezbaterile se pot desfasura la cel mai inalt nivel, fara ca vreo tara sa fie omisa de la procesul decizional;

3. Nevoile pacientilor sunt prioritare in elaborarea cadrului comun de formare in podiatrie.

in acest mod, in cadrul intalnirii din Paris a specialistilor in ingrijirea piciorului s-a creionat viitorul Podiatriei la nivel european, iar finalitatea demersurilor incepute va reprezenta un punct de cotitura pentru podiatria din intreaga lume, au concluzionat participantii.

Cu ocazia intalnirii, dr. Norina Gavan a discutat cu dr. Matthew Garoufalis (presedintele FIP), precum si cu Caroline Teugels (Directorul executiv FIP) despre viitorul podiatriei in Romania si sprijinirea de catre Federatie a procesului de recunoastere a meseriei de podiatru in tara noastra.

Asociatia de Podiatrie a fost infiintata in primavara 2015 si urmareste sa dezvolte podiatria (ingrijirea medicala a piciorului) in Romania, precum si sa creeze meseria de podiatru la noi in tara.

Pe langa campaniile de informare si prevenire organizate in parteneriat cu specialisti din tara si strainatate, Asociatia de Podiatrie a demarat si procesul educational pentru instruirea asistentilor medicali in specialitatea de podiatrie printr-o serie de conferinte, congrese si cursuri de instruire acreditate la nivel national, se mai indica in acelasi comunicat de presa.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii: Maine se introduc 13 noi molecule in lista medicamentelor compensate
Articolul următorCNSCBT: Peste 200 de persoane au fost depistate cu rujeola in ultima saptamana in Romania