CNAS: Niciun pacient nu va plati contributie personala In cazul unei afectiuni incluse In programul national de sanatate

0
814

„Absolut niciun pacient nu va avea de platit coplata sau contributie personala atunci cand va avea o afectiune inclusa In programul national de sanatate”, dar In ceea ce priveste restul patologiilor, Insa, este In curs Inca un proces de negociere. Este mesajul transmis de presedintele Casei National de Asigurari de Sanatate, conf. dr. Adela Cojan, la o conferinta organizata cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului.
„Incercam sa Inlesnim accesul la serviciile incluse In programele nationale de sanatate cat putem de mult”, a dat ea asigurari.
La randul sau, secretarul de stat In Ministerul Sanatatii Nelu Tataru a dat asigurari ca problema cancerului In Romania este o problema aflata de mult In atentia MS si a vorbit despre masterplanul de lupta Impotriva acestei maladii.
Aceasta echipa si-a pus In plan, In concordanta cu planul european de lupta Impotriva cancerului, sa dezvolte un masterplan existent deja, a spus el.
„Știm ca aceasta maladie schimba destinele unui numar de 80.000 de pacienti In fiecare an. Avem la Ministerul Sanatatii programe de screening, chiar daca acestea sunt subfinantate”, a adaugat Nelu Tataru.
Consilierul prezidential conf. dr. Diana Paun a atras atentia ca screening pentru cancer nu este „sistematic” In Romania pe niciuna dintre patologii.”Screeningul pentru cancer, trebuie sa recunoastem, nu este unul sistematic In Romania pe nicio patologie si se Inregistreaza o participare destul de scazuta la aceasta procedura si o calitate sub nivel optim. In ultimii ani s-au introdus multe medicamente noi In sfera oncologica, ceea ce este de apreciat, dar trebuie sa ne punem problema sustenabilitatii sistemului de sanatate. Rolul preventiei este unul hotarator de aceea avem nevoie de programe functionale de screening In toate patologiile oncologice”, a spus ea.
Presedintele Comisiei pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei, dr. Laszlo Attila a avertizat ca In prezent, exista foarte multe deficiente la nivel legislativ. „Trebuie sa cream acele parghii prin care sa acceleram un pic demersurile care se impun. Se impun modificari la nivelul sistemului de finantare. Trebuie sa gasim o solutie de…, nu as spune de premizare. Cautam si noi solutiile prin care sa eficientizam screeningul, sa eficientizam accesul la serviciile medicale, Intr-o tara si Intr-o societate In care, din pacate, ne comportam destul de ciudat noi ca populatie”, a afirmat Laszlo Attila.
„Noi ne punem problema sustenabilitatii. Daca ne uitam un pic la situatia demografica cu care ne confruntam, situatia se va agrava In viitor. Și atunci avem doua directii. Fie ne crestem eficienta depistarii si a depistarii precoce, ca sa facem situatiilor care ne vor astepta, fie ne crestem eficienta”, a mai spus el.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC): Cancerul nu este doar problema pacientului si a familiei, ci a Intregii societati

Presedintele FABC, Cezar Irimia, a criticat faptul ca planul national de cancer este abandonat de ani de zile prin sertare si a reiterat cererea FABC privind un registru national de cancer.
„Nici programele de preventie, nu exista din pacate. Avem acel program de preventie pe cancerul de col uterin – subfinantat, slab mediatizat. „Cand merge femeia la medicul de familie sa ia o trimitere, i se spune ca nu mai sunt fonduri, este amanata”, a mai atras el atentia.
Cezar Irimia a vorbit si despre problemele cu care se confrunta spitalele si institutele, dar si pacientii: „Spitalele si institutele din Romania au nevoi majore, sunt subfinantate pacientii nu au acces la investigatii, multi renunta la investigatii sau la tratament, pentru ca nu au bani”.
In ceea ce priveste propunerea de modificare a Legii 95/2006 privind reforma sanatatii, „conditia noastra , noi ne dorim ca niciun pacient sa nu plateasca coplata asa cum se Intampla acum”, explicand ca acum pacientii platesc suplimentar la privat „pentru confort, perfuzoare, branule, etc.”.
„Doamne ajuta sa terminam de cozile de 60-70 de persoane la usa doctorului. Și medicii sunt coplesiti. Speram sa fie o concurenta reala stat-privat”, a mai transmis el.
Managerul Institutului Oncologic Bucuresti, dr. Lidia Kajanto, a subliniat ca, desi In prezent exista fonduri pentru medicamente, nu sunt bani suficienti pentru acces la investigatii sau pentru paliatie. In plus, ea s-a plans ca, daca un pacient a fost diagnosticat la un moment dat cu un cancer, atunci el este trimis la institutele oncologice din tara pentru orice problema medicala grava, indiferent daca tine sau nu de sfera oncologica.
„Terapiile Intensive In institute sunt pline de pacienti In afara resurselor terapeutice si nu avem unde sa Ii trimitem”, a subliniat ea.
Reprezentantul medicilor de familie, dr. Daciana Toma, a insistat asupra educatiei pentru sanatate, care Incepe Inca de la nastere. „Este foarte important sa avem proiecte coerente de educatie pentru sanatate, In care sa fie implicati toti” actorii relevanti, a spus ea.

Articolul precedentO sectie de cardiologie interventionala se va deschide la Spitalul de Urgenta din Galati
Articolul următorLegatura directa Intre incontinenta urinara la femeile varstnice si sedentarism – studiu