CNAS modifica legea dosarului electronic de sanatate

0
5

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a definitivat si trimis Ministerului Sanatatii proiectul de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, se arata intr-un comunicat al CNAS. Scopul noului proiect de act normativ are in vedere punerea in acord a prevederilor legislatiei cu decizia Curtii Constitutionale referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES).

Proiectul CNAS propune o noua varianta modificata a articolelor care au fost declarate neconstitutionale – art.30, alin. (2) si (3) si 280 alin. (2) din Legea 95/2006 -, introducerea unui nou titlu dedicat in exclusivitate DES si abrogarea Normelor metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului.

Noul proiect de act normativ reglementeaza astfel ca sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS pentru toti pacientii care au obligatia sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de sanatate si pentru toti furnizorii de servicii medicale, pentru toate tipurile de asistenta medicala, aflati sau nu intr-o relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate. Potrivit comunicatului CNAS, „DES are drept scop cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul la date si informatii medicale, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati”.

Sistemul DES face parte din platforma informatica a asigurarilor de sanatate, care se utilizeaza in mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii, prin medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acesti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate pacientilor aferente intregii activitati medicale.

stefania Doroftei

Articolul precedentInfectia cu virusul West Nile: nu exista riscul unei epidemii
Articolul următorProgram european pentru aplicatii inovatoare in sanatate