CMR, despre modificările pe anumite reglementări în privința activității medicale în contextul pandemic

0
499

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu, face câteva  clarificări legate de cele mai recente discuții aferente modificărilor pe anumite reglementări în privința activității medicale, dar și cu privire la rolul medicului.

”Încă din luna octombrie 2020, când am preluat mandatul la conducerea Colegiului Medicilor din România, s-au primit mai multe cereri din partea membrilor noștri, medici care îngrijesc pacienții cu SARS-CoV-2 , cereri venite chiar și din partea unor colegi de-ai noștri care între timp, din nefericire, au murit din cauza acestei infecții. Erau solicitări legate de lărgirea competențelor medicilor care tratează infecțiile cu SARS-CoV-2. Aceasta, în condițiile în care nu există un medic specialist strict în boala COVID-19, cu un aflux foarte mare de pacienți în anumite perioade, iar unii medici erau reticenți în fața riscului de a-și depăși competențele reglementate prin Legea 95/2006. Din perspectiva mea, aceste modificări cerute Ministerului Sănătății de către Colegiul Medicilor din România, aduc mai ales clarificări necesare desfășurării activității medicale în conformitate cu situația pandemică pe care o traversează România și lumea toată”, spune prof. dr. Daniel Coriu într-un comunicat de presă.

Potrivit președintelui CMR, implicarea și a altor specialiști, nu neapărat de boli infecțioase, în tratarea pacienților cu COVID-19 trebuiau prevăzute într-un cadru legal.

”Aici vorbim despre respectarea strictă a unei competențe, iar acum, când spitalele sunt pline și avem colegi din alte specialități – nu neapărat boli infecțioase – care trebuie și sunt nevoiți să trateze pacienți infectați cu SARS-CoV-2, este corect și firesc ca acest serviciu să se regăsească într-un cadru legal. Este o modificare așteptată de 10 luni. Vorbim de specialități înrudite medical, care au un trunchi comun de pregătire în rezidențiat, nu de orice fel de specialitate, lucru extrem de important ce trebuie precizat. Suntem de acord cu toții, că medicii, când tratează COVID-19, trebuie să cunoască această boală și să fie capabili și responsabili din punct de vedere profesional. (…) Îngrijirea pacienților trebuie să se facă în condiții foarte bune, cu respectarea protocoalelor și ghidurilor în vigoare, cu responsabilitate și empatie”, se mai arată în comunicat.

Totodată, președintele CMR spune că în momentul în care vor exista derapaje grave din partea unor medici față de pacienți, CMR nu va ezita să își exprime  public părerea și să ia măsuri în conformitate cu statutul și reglementările în vigoare.

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre contextul pandemiei: Suntem într-o situaţie destul de critică
Articolul următorMedici români din alte state, despre cum se lucrează cu pacienţii COVID şi specialităţile care îi tratează