CMR: Medicul ATI este cel calificat să stabilească balanţa între sedarea minim necesară şi contenţie

0
302

Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este „imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate”, arată Colegiul Medicilor din România (CMR), după ce în presă au apărut, în ultimele zile, informații referitoare la pacienți sedați și legați de paturi în secțiile de Terapie Intensivă ale unor spitale.

De asemenea, CMR precizează că „în unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop.”

Potrivit CMR, medicul ATI „este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte.”

„Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare și bine pregătită, echipamente și să își desfășoare activitate într-un spațiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, afirmă prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

CMR amintește, de asemenea, faptul că în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

În cazul secțiilor de Terapie Intensivă, în România sunt cinci medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici.

CMR mai spune, referitor la cazul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Sibiu, prezentat în presă, că nu se poate pronunța, în condițiile în care autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări.

Articolul precedentBogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a demisionat
Articolul următorCând va debuta etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România. Anunțul premierului