Cîțu, despre raportul privind decesele COVID-19: Trebuie să vedem de ce există diferențe de raportare

0
106

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Suceava, referindu-se la diferenţele de raportare a numărului deceselor cauzate de COVID-19, că este nevoie de mai multe analize „pentru a pune la cap aceste informaţii”, iar astfel de diferenţe au existat în toate ţările Uniunii Europene.

„Înţeleg că este nevoie de mai multe analize pentru a pune la cap aceste informaţii, dar din ce ştim până acum, între Corona-Forms şi INS există o compatibilitate de 96%, deci lucrurile nu stau aşa de rău, dar trebuie să vedem de ce există aceste diferenţe, diferenţe care au existat în toate ţările Uniunii Europene. (…) Sunt sigur că doamna ministru (al Sănătăţii – n.r.) va prezenta de fiecare dată când are informaţii noi”, a spus Cîţu.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că au existat diferențe de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, de la începutul pandemiei şi până în acest moment, care au la bază „birocraţia” şi utilizarea de către spitale a „diferite tipuri de raportare”.

„În acest moment, există diferenţe între datele raportate între diverse baze de date care au colectat numărul de decese. Aşa cum spune şi comisia în raportul ei, aceste diferenţe există şi, aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”, a afirmat ministrul.

Ioana Mihăilă a precizat că a solicitat Direcţiilor de sănătate publică să transmită „clarificări” referitoare la metodele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

„Nu aş căuta neapărat greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci m-aş concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, lucru pe care deja am început să îl facem şi în acest sens am trimis deja săptămâna aceasta o solicitare către Direcţiile de sănătate publică cu recomandarea de a ne transmite clarificări referitoare la metodele de raportare. Nu aş căuta neapărat vinovaţi pentru aceste diferenţe de raportări. Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, a susţinut Ioana Mihăilă.

Raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 a fost publicat, vineri, de Ministerul Sănătăţii. Raportul poate fi consultat AICI

Articolul precedentCând ar putea autoriza EMA vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste sub 16 ani. Anunțul președintelui CNCAV
Articolul următorPremierul Florin Cîțu, despre posibilitatea amânării măsurilor de relaxare