Cîțu, despre continuarea cursurilor cu prezență fizică: Ne gândim la introducerea testelor pe bază de salivă

0
53

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situații de Urgență analizează decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate, fiind luată în calcul inclusiv introducerea testelor pe bază de salivă, pentru elevi.

„Este o întâlnire paralelă între Ministerul Educaţiei, MAI, DSU, INSP – au participat mai multe instituţii. Da, este o idee de a avea chiar peste pragul de 6 la mie – instituţiile care nu au cazuri să nu fie închise. Vom vedea care este concluzia acestei întâlniri. Vrem în continuare să menţinem prezenţa fizică în şcoli. Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educaţiei anunţa ieri că 99% dintre părinţi nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. Poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem. Dar intenţia rămâne de a avea şcolile cu prezenţă fizică, în continuare. Ştim foarte bine că şcolile on-line nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut „, a arătat Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.
Întrebat dacă testarea va fi obligatorie pentru toţi elevii, premierul a replicat că nu a fost luată deocamdată o decizie.

„Să vedem varianta finală. Dar vreau să introducem acest test non-invaziv din salivă ca să fie mult mai simplu pentru toată lumea”, a spus premierul.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasa/şcoala, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării regulilor de protecţie sanitară în şcoli, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, grupul a adoptat şi măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Articolul precedentCîmpeanu: A fost adoptată decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare
Articolul următorCseke Attila, despre numărul actual al paturilor ATI pentru bolnavii COVID: S-ar putea să nu ne ajungă