Interventii chirurgicale, realizate cu ajutorul firelor din piele umana

0
328

Oamenii de stiinta francezi au realizat fire din pielea umana care ar putea fi folosite cu succes In interventiile chirurgicale, dar si pentru coaserea ranilor.
Cercetatorii spun ca „textilele umane”, pe care le-au dezvoltat din celulele pielii, pot fi folosite pentru tricotat, cusut si chiar crosetat si pot ajuta o serie de proceduri medicale.
Substanta asemanatoare cu ata ar avea capacitatea de „a se integra cu adevarat In corpul gazdei”, a concluzionat echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Bordeaux.
„Aceste materiale textile umane ofera un nivel unic de biocompatibilitate si reprezinta o noua generatie de produse complet biologice fabricate din tesuturi”, au mai spus autorii studiului, citati de CNN.
Spre deosebire de materialul sintetic folosit In prezent In majoritatea interventiilor chirurgicale, firele realizate din piele umana nu ar risca sa provoace o reactie adversa din partea corpurilor pacientilor, considera cercetatorii.
„Cele mai multe biomateriale sintetice permanente sunt recunoscute drept straine de sistemul imunitar, ceea ce duce la „reactia corpului strain la implantare”, au scris cercetatorii. Materialul descoperit acum ar putea fi Insa utilizat ca o simpla sutura pentru a Inchide o rana sau poate fi asamblat Intr-un tesut complet biologic, uman, este concluzia cercetatorilor.

Articolul precedentUn dispozitiv inovator poate menține viabile inimile donate timp de 24 de ore
Articolul următorVizitele In sectiile Spitalului de Urgenta Constanta au fost suspendate