Chestionare în farmaciile din țară: Unul din cinci români riscă să sufere de diabet în următorii ani iar o treime iau medicamente pentru tensiune

0
425

Conform datelor proiectului pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat de tip 2 derulat în farmaciile din țară, peste 20% dintre cei evaluați au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.

Lansat în luna mai, acesta are scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a diabetului și se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani care doresc să afle dacă sunt expuse la riscul de a dezvolta această afecțiune în următorii 10 ani, conform mediafax.

Evaluarea riscului se realizează gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare

De la demararea campaniei, peste 4000 români și-au evaluat riscul de diabet zaharat; astfel, dintre cei evaluați 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare iar 6,1% risc foarte mare. Totodată, s-a mai constatat:

– 21,8% au istoric de glicemie crescută

– 22,2% au istoric de diabet în familie (rude de gradul 1)

– 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali iar 27,9% suferă de obezitate

Datele preliminare oferă și informații referitoare la obiceiurile alimentare, stilul de viață sau istoricul medical al românilor

Potrivit chestionarelor completate de cetățeni, peste jumătate din respondenți susțin că mănâncă zilnic fructe și legume (57,6%) iar peste două treimi declară că desfășoară activitate fizică minim 30 de minute pe zi (68,6%).

Până în prezent au fost completate 4057 chestionare: dintre cei evaluați, 30,6% au risc minim de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.

Din totalul respondenților, cei mai mulți au sub 45 de ani (36,7%) urmați de grupa de vârstă 45-54 ani, cu 26% și 55-64 de ani, cu 20,7%.

Foarte mulți români iau medicamente pentru tensiune arterială

Potrrivit datelor, 21,8% dintre respondenți au istoric cu glicemie crescută, 22,2% au antecedente de diabet în familie în rândul rudelor apropiate(părinte, frate sau soră) iar 22,9% în rândul bunicilor, mătușilor, unchilor sau verilor primari.

Un procent semnificativ de respondenți (35,9%) declară că iau medicamente pentru tensiune arterială, 41,6% dintre respondenți sunt supraponderali iar 27,9% suferă de obezitate.

16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele și totodată categoria cea mai puțin evaluată o constituie grupa de vârstă de peste 64 de ani.

Articolul precedentSCJU Timișoara: Clinica de Obstetrică-Ginecologie Bega, aproape gata
Articolul următorCampania „Ilfov, prin ochii tăi” continuă în Bragadiru. Cine poate beneficia de consultații optometrice gratuite