Cererea de autorizare în UE a tratamentului cu anticorpi pentru COVID-19 al Eli Lilly a fost retrasă

0
530

Compania farmaceutică americană Eli Lilly a retras cererea de autorizare în Uniunea Europeană a tratamentului său cu anticorpi pentru COVID-19, invocând lipsa cererii din partea statelor membre, care se concentrează pe alţi furnizori, potrivit Reuters.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că a oprit evaluarea unui cocktail cu doi anticorpi monoclonali cunoscuţi sub numele de etesevimab şi bamlanivimab, după ce producătorul de medicamente din SUA s-a retras din proces.

Scrisoarea trimisă de Lilly autorităţii de reglementare, în 29 octombrie, spunea că lipsa cererii în UE nu justifică prezentarea datelor suplimentare necesare referitoare la planul său de producţie.

„În acest moment, Lilly nu este în măsură să genereze datele suplimentare cerute de comitetul EMA pentru medicamente de uz uman pentru a trece la o cerere oficială de autorizare a introducerii pe piaţă”, au afirmat reprezentanții companiei.

Vestea venit în ziua în care guvernul SUA a fost de acord să cumpere 614.000 de doze suplimentare a tratamentului cu anticorpi al Lilly, pentru 1,29 miliarde de dolari, după achiziţionarea a 388.000 de doze de etesevimab în septembrie, pentru a suplimenta stocurile de bamlanivimab pe care le cumpărase anterior.

Statele Unite au dat deja aprobarea de urgenţă pentru cocktailul de anticorpi destinaţi pacienţilor aflaţi într-un stadiu incipient al bolii, pentru a preveni deteriorarea stării lor de sănătate şi pentru unele persoane care au fost expuse la virus.

Chiar dacă UE a achiziţionat în septembrie 220.000 de tratamente cu bamlanivimab şi etesevimab, sub rezerva aprobării, Comisia Europeană a omis, la jumătatea lunii octombrie, combinaţia dintr-o listă de zece cele mai promiţătoare tratamente pentru COVID-19.

În martie, UE a semnat un acord cu compania Roche pentru un cocktail cu anticorpi dezvoltat în colaborare cu Regeneron, iar în iulie a încheiat un alt acord pentru medicamentul cu anticorpi al GlaxoSmithKline.

Articolul precedentOMS, apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unor bacterii care ucid 150.000 de bebeluşi pe an
Articolul următorGCS: 10.196 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore