Ceremonia de deschidere a celui de-al 46-lea Congres Național al SRDNBM

0
528

Cel mai important eveniment științific din diabetologia românească: Congresul Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a debutat astăzi, în format exclusiv online. Evenimentul se desfășoară sub titlul „Orizonturi în Diabet 2020: Diabetul Zaharat în timpul pandemiei de COVID-19”.

Ceremonia de deschidere i-a adus alături pe Prof. Dr. Andrew Boulton, Președintele Federației Internaționale de Diabet, Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat Ministerul Sănătății, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rector UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Prof. Dr. Octavian Crețu, Rector UMF „Victor Babeș” din Timișoara, Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Traversăm o situație dificilă, atât pentru noi, cât și pentru pacienții noștri. Sănătatea, medicina se fac însă prin știință împreună. Din acest motiv nu am vrut să amânăm foarte mult sau să anulăm congresul nostru și am ales să ne regăsim într-o variantă online, să ne întâlnim și să discutăm în spațiul virtual. Vă promit o ediție cu totul deosebită, cu totul altfel, care nu numai că nu va pierde nimic din valoarea și înalta prestanță științifică pe care SRDNBM le asigură în toate manifestările sale, ci va aduce un plus de valoare. Știința se va afla la cel mai înalt nivel în acest congres, cel mai amplu de până acum”, a spus Prof. Dr. Romulus Timar.

„Permiteți-mi să încep cu un citat care îi aparține lui Sir Liam Donaldson, fostul nostru Chief Medical Officer: <<Dacă faci mereu ceea ce ai făcut întotdeauna, vrei obține mereu ceea ce ai obținut întotdeauna>>. Și în mod clar în aceste momente schimbarea este esențială nu mai putem face mereu ceea ce am făcut întotdeauna. Diabetul este afectat în nenumărate feluri de această pandemie și din păcate nici unul nu este bun”, a declarat Prof. Dr. Andrew Boulton.

„Diabetul este o afecțiune ce poate fi evitată prin prevenție, iar reducerea incidenței se poate face prin diminuarea factorilor de risc între care alimentația nesănătoasă sau sedentarismul. Responsabilitatea individuală nu este însă suficientă, ci trebuie dublată de efortul autorităților, de o finanțare corespunzătoare, de viziune. De aceea aduc în discuție o temă dragă mie, apariția Legii prevenției în diabet, care se impune ca o necesitate stringentă. Pentru succesul unui astfel de demers este nevoie însă de un angajament atât din partea autorităților, în vederea asigurării continuității demersului, dar și a punerii în practică a tuturor programelor propuse, dar în al doilea rând este necesară o abordare multidisciplinară prin colaborarea tuturor actorilor implicați în acest demers de la pacienți la profesioniștii în domeniul diabetului”, a precizat Conf. Dr. Diana Loreta Păun.

Evenimentul se adresează exclusiv profesioniștilor din domeniul medical. Webinarul cu participare internațională este creditat de către Colegiul Medicilor din România cu 29 de credite EMC.

Cea de-a 46-a Ediție a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice va fi găzduită pe platforma www.Sanatatea.Online/learning

Producător online & management eveniment: Sănătatea Press Group.

Articolul precedentPreședintele a făcut un nou apel la respectarea normelor de protecţie sanitară
Articolul următorUMF Iași a obținut finanțare europeană pentru Centrul de Simulare