Persoanele care consuma frecvent cereale integrale prezinta semne de imbunatatire a sanatatii, inclusiv masa corporala mai scazuta si mai putine grasimi, potrivit unei cercetari. Cerealele integrale includ fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si multi alti nutrienti, fiind un pachet nutritiv complet ce confera beneficii pentru sanatate.

Alimentatia care include cel putin trei portii zilnice de cereale integrale, adica aproximativ 50 de grame de germeni de grau, mei, boabe de quinoa, ovaz si multe alte combinatii de cereale integrale, este asociata cu o reducere estimata intre 20-40% a riscului de afectiuni cardiace si a unor forme de diabet.

Beneficiile cerealelor integrale ar putea fi explicate prin continutul semnificativ de potasiu care reduce tensiunea arteriala. Fitoestrogenii reduc nivelul de colesterol rau si de grasimi din sange.

Pe langa imbunatatirile aduse sanatatii organismului, cerealele integrale, adica neprocesate, transforma o masa usoara intr-una satioasa, fapt deosebit de important mai ales pentru o dieta bazata pe numarul de calorii. Consumarea cerealelor integrale, bogate in fibre, la prima masa a zilei va produce o reducere cu 15% a caloriilor totale ingerate in ziua respectiva.