Cercetătorul Jurma despre valul patru al pandemiei: De la 5.000 la 20.000 de cazuri de îmbolnăviri pe zi

0
448

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că „valul 4-Delta” este o certitudine pentru România și va debuta în următoarele una-trei săptămâni.

„Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România și va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni și ne va surprinde nevaccinați. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor (…) ca în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5.000 de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20.000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit cu un vârf între 4 si 6.000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese”, potrivit lui Octavian Jurma.

Acesta a atenționat că mai avem doar două-trei săptămâni să ne vaccinam pentru a evita ca familia noastră să devină victima a noului val de infectări.

„Tulpina Delta (B1.617.2 sau indiana) este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam. De săptămâna asta, începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpina dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur. Având în vedere că evoluția situației din România este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar să extrapolăm scenarii pe baza evoluției din alte țări (aflate în val) până la consolidarea unor trenduri autohtone. Ambele țări se află la vârful valului 4 cu varianta Delta (indiana) și au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic dar contextul este diferit. Marea Britanie are în medie 45.000 de cazuri pe zi în contextul unei populații vaccinate în proporție de 65%. Indonezia are în medie 49.000 de cazuri pe zi în contextul unei unei populații vaccinate în proporție de 15%. Aceasta face ca Indonezia să aibă astăzi 1.300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe față de Marea Britanie care are în medie 60 de decese pe zi. Vaccinarea este, fără îndoială, responsabilă de această diferența pentru că, spre deosebire de valul 3 care a fost produs de tuplina Alpha în Anglia și de tulpina Beta în Indonezia, tulpina Delta este acum dominantă în ambele țări. Așa cum se observă, vaccinarea nu poate împiedica valul Delta însă îl poate reduce mult atât ca număr cât și ca gravitate. Când comparăm diferența dintre valul 3 și valul 4 în cele două țări, observam că în Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decât valul Beta în vreme ce în Marea Britanie este asemănător, dar ceva mai mic decat valul Alpha.Având în vedere că populația din România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia) dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie) în valul 2 și 3, ne putem aștepta ca severitatea valului 4 în România să se situeze între cele doua repere”, a scris cercetătorul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedentMO: Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă
Articolul următorBaciu, despre valul patru al pandemiei: Am putea avea peste 1500 de infectări zilnice cu SARS-CoV-2