Cercetătorii au identificat un nou dispozitiv pentru diagnosticarea cancerului de piele, care reduce rata biopsiilor inutile la jumătate

0
1072
sursa foto: stevens.edu

Biopsiile cutanate sunt metode prin care se poate pune cu exactitate un diagnostic de cancer de piele și care permit instituirea unui tratament precoce. În ultimii ani, s-a constatat că numărul de biopsii a crescut de aproximativ patru ori față de numărul de cancere detectate, cu aproximativ 30 de leziuni benigne biopsiate pentru fiecare caz de cancer de piele găsit.

Cercetătorii de la Stevens Institute of Technology dezvoltă în prezent un dispozitiv portabil care ar putea reduce rata biopsiilor inutile la jumătate și ar putea oferi dermatologilor, dar și altor medici de primă linie, acces ușor la diagnosticarea cancerului de laborator.

”Nu încercăm să scăpăm de biopsii. Dar vrem să oferim medicilor instrumente suplimentare și să îi ajutăm să ia decizii mai bune”, a spus Negar Tavassolian, directorul Laboratorului de Bio-Electromagnetică de la Stevens Institute of Technology.

Dispozitivul dezvoltat de echipa de cercetare folosește imagini cu unde milimetrice, practic aceeași tehnologie folosită în scanerele de securitate din aeroport, pentru a scana pielea unui pacient.

Țesutul sănătos reflectă razele cu unde milimetrice în mod diferit față de țesutul canceros. Astfel, este posibilă o depistare a cancerelor prin monitorizarea contrastelor razelor reflectate de piele. Pentru a aduce această abordare în practica clinică, cercetătorii au folosit algoritmi care au fuzionat semnalele captate de mai multe antene diferite într-o singură imagine cu lățime de bandă ultra-înaltă, reducând zgomotul și captând rapid imagini de înaltă rezoluție chiar și ale celei mai mici alunițe sau pete.

Echipa condusă de prof. dr. Amir a examinat 71 de pacienți în timpul vizitelor clinice și a descoperit că metodele lor puteau distinge cu precizie leziunile benigne și maligne în doar câteva secunde. Folosind dispozitivul lor, Tavassolian și Mirbeik au putut identifica țesutul canceros cu o sensibilitate de 97% și o specificitate de 98%, o rată competitivă chiar și cu cele mai bune instrumente de diagnosticare la nivel de spital.

”Există și alte tehnologii avansate de imagistică care pot detecta cancerele de piele, dar sunt aparate mari și scumpe, care nu sunt disponibile în clinică”, a spus Tavassolian, a cărui activitate apare în numărul din 23 martie a Scientific Reports.

”Creăm un dispozitiv ce presupune costuri reduse, care este la fel de mic și la fel de ușor de utilizat ca un telefon mobil, astfel încât să putem aduce diagnostice precise la îndemâna tuturor.”, a mai spus cercetătorul.

Deoarece tehnologia echipei oferă rezultate în câteva secunde, ar putea fi folosită într-o zi în locul unui dermatoscop cu mărire la controalele de rutină, oferind rezultate extrem de precise aproape instantaneu.

”Aceasta înseamnă că medicii pot integra diagnostice precise în controalele de rutină și, în cele din urmă, pot trata mai mulți pacienți”, a mai spus Tavassolian.

Spre deosebire de multe alte metode de imagistică, razele cu unde milimetrice pătrund inofensiv aproximativ 2 mm în pielea umană, astfel încât tehnologia de imagistică a echipei oferă o hartă 3D clară a leziunilor scanate. Îmbunătățirile viitoare ale algoritmului care alimentează dispozitivul ar putea îmbunătăți semnificativ maparea marginilor leziunilor, permițând biopsie mai precisă și mai puțin invazivă pentru leziunile maligne.

Următorul pas este de a împacheta trusa de diagnosticare a echipei într-un circuit integrat, un pas care ar putea permite cât de curând producerea dispozitivelor de diagnosticare portabile cu unde milimetrice funcționale pentru doar 100 de dolari bucata. Cercetătorii speră ca în doi ani produsul să ajungă pe piață.

 

Articolul precedentA început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Anunțul Ministerului Sănătății
Articolul următor10 mai, Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Lupus