10 mai, Ziua Internațională de Luptă împotriva maladiei Lupus

0
278

În fiecare an, în data de 10 mai, lumea întreagă marchează Ziua Internaţională a Luptei împotriva maladiei Lupus, cu scopul conştientizării la nivel mondial a bolii şi a acordării de sprijin celor afectaţi de această afecțiune şi familiilor acestora.

Ziua Internaţională a Luptei împotriva maladiei Lupus a fost proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internaţional, reprezentând 13 ţări. Este susţinută de Federaţia Mondială Lupus, o coaliţie de organizaţii de pacienţi cu Lupus din întreaga lume, ce urmăreşte îmbunătăţire calităţii vieţii persoanelor afectate, potrivit worldlupusfederation.org şi worldlupusday.org.

Lupusul este o boală cronică, autoimună, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulaţii, organe). Această afecţiune este generată de un virus, întâlnit mai ales la femei, ce opreşte sistemul imunitar să mai facă diferenţa dintre substanţele şi celulele străine şi cele proprii.

În cadrul acestei afecțiuni, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celulele corpului, producând de la inflamaţii şi răni până la distrugerea gravă a unor organe şi/ sau desfigurare.

În ceea ce privește semnele şi simptomele, acestea tind să dureze mai mult de şase săptămâni şi chiar ani la rând. Printre simptomele care pot să apară se regăsesc:

  • Febra
  • Anemia
  • Sensibilitatea la lumină
  • Pierderea sau creşterea în greutate
  • Probleme legate de coagularea sângelui
  • Convulsii
  • Anxietate
  • Depresie
  • Pierderea memoriei
  • Căderea părului

Lupusul este o afecțiune dificil de diagnosticat din cauza simptomelor care pot fi asociate altor afecțiuni și care variază mult de la un pacient la altul. În acest context, specialiștii estimează că pentru diagnosticarea bolii este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi.

Din cauza complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus mor în decurs de 15 ani după diagnosticare, potrivit „Lupus Foundation of America”.

La nivel mondial, aratele arată că peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei maladii. Această afecţiune apare în intervalul 15-44 de ani.

Articolul precedentCercetătorii au identificat un nou dispozitiv pentru diagnosticarea cancerului de piele, care reduce rata biopsiilor inutile la jumătate
Articolul următorA fost lansat ”Ghidul de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc – diabetul zaharat de tip II”