Posibilitatea ca persoanele care prezinta valori scazute de colesterol „bun” HDL sa fi afectate de sindromul coronarian acut este foarte mare, potrivit avertismentelor date de Societatea Spaniola de Cardiologie.

Cercetatorii spanioli au realizat un studiu pe un esantion de 959 pacienti internati in spital cu dureri toracice de origine coronariana, cu scopul de a cunoaste contributia profilului lipidic in aparitia sindromului coronarian acut. Rezultatele au aratat ca pacientii cu sindrom coronarian acut prezinta concentratii plasmatice de colesterol „bun” mai scazute, iar riscul este cu atat mai mare cu cat sunt mai mici valorile plasmatice de acest gen. Prin urmare, aproximativ 70% dintre pacientii cu sindrom coronarian acut aveau concentratii de colesterol HDL sub nivelul de 40mg/dl.

Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca nivelurile scazute de colesterol „bun” prezinta o puternica asociere cu prezenta cardiopatiei ischemice, ceea ce inseamna importante implicatii pentru gradarea riscului in cazul bolvavilor cu durere toracica. Totodata, cercetatorii au ajuns la concluzia ca reducerea colesterolului „rau” nu presupune o crestere a colesterolului „bun”, de aceea le recomanda oamenilor renuntarea la fumat, o alimentatie echilibrata si controlarea greutatii prin practicarea exercitiilor fizice in mod regulat.