Cercetatorii au conceput primul medicament contraceptiv non-hormonal si complet ireversibil pentru barbati, ce nu afecteaza in niciun fel libidoul.

Spre deosebire de contraceptivele utilizate de peste 100 de milioane de femei din intreaga lume, tratamentele contraceptive hormonale destinate barbatilor au efecte secundare mai pronuntate. Mai exact, pilulele pe baza de hormoni pot afecta formarea oaselor si pot duce la aparitia unor probleme la ficat. Prin urmare, cunoscand efectele pilulelor hormonale, specialistii au preferat solutiile non-hormonale.

Cercetatorii au reusit sa produca un medicament care inhiba proteina BRDT, proteina ce se regaseste in testicule si joaca un rol esential in fertilitate. Testarea noului medicament a fost realizata pe soareci. Acestora le-au fost administrate doua doze diferite de medicament, pe o perioada de 3-6 saptamani. Rezultatele au aratat o reducere de cel putin 90% a numarului de spermatozoizi.

De asemenea, soarecii care au primit o cantitate mai mare de medicament au inregistrat o reducere semnificativa a spermatozoizilor, astfel incat acestia au devenit infertili. insa, dupa aproximativ doua luni de la intreruperea tratamentului, cercetatorii au constatat ca fertilitatea soarecilor a fost restabilita.

Oamenii de stiinta lucreaza la conceperea unei formule orale a medicamentului si la studierea eventualelor efecte secundare pe termen lung.