Cercetare: Tumori parțial distruse printr-o tehnologie neinvazivă cu ultrasunete

0
316

Universitatea din Michigan a dezvoltat o tehnologie neinvazivă cu ultrasunete care contribuie la descompunerea tumorilor hepatice la șobolani. Mai mult, această tehnologie distruge celulele canceroase și stimulează sistemul imunitar pentru a preveni răspândirea în continuare.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Michigan (UM) reprezintă un progres care ar putea duce la îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce privește cancerul la om.

Distrugând de la 50% până la 75% din volumul tumorii hepatice, sistemul imunitar al șobolanilor a reușit să îndepărteze restul, fără dovezi de recidivă sau metastaze la peste 80% animale.

”Chiar dacă nu țintim întreaga tumoră, putem face totuși ca tumora să regreseze și, de asemenea, să reducem riscul de metastază viitoare”, a spus Zhen Xu, profesor de inginerie biomedicală la UM și autor corespondent al studiului în Cancers.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că tratamentul a stimulat răspunsurile imune ale șobolanilor, contribuind cel mai probabil la o eventuală regresie a porțiunii nețintite a tumorii și prevenind răspândirea în continuare a cancerului.

Tratamentul, numit histotripsie, concentrează în mod neinvaziv ultrasunete pentru a distruge mecanic țesutul țintă cu precizie milimetrică. Tehnica relativ nouă este utilizată în prezent într-un studiu privind cancerul hepatic uman în Statele Unite și Europa.

În multe situații clinice, întreaga tumoră canceroasă nu poate fi vizată direct în tratamente din motive care includ dimensiunea, localizarea sau stadiul bolii. Pentru a investiga efectele distrugerii parțiale a tumorilor cu ultrasunete, acest ultim studiu a vizat doar o parte din fiecare masă, lăsând în urmă o tumoare intactă viabilă. De asemenea, a permis echipei, inclusiv cercetătorilor de la Michigan Medicine și de la Spitalul Ann Arbor VA, să arate eficacitatea abordării în condiții mai puțin decât optime.

 

”Histotripsia este o opțiune promițătoare care poate depăși limitările modalităților de ablație disponibile în prezent și poate oferi o ablație sigură și eficientă a tumorilor hepatice neinvazive”, a spus Tejaswi Worlikar, doctorand în inginerie biomedicală.

”Sperăm că aceste concluzii ale studiului vor motiva viitoarele investigații preclinice și clinice de histotripsie cus copul adoptării clinice a tratamentului histotripsiei pentru pacienții cu cancer hepatic”, a mai spus acesta.

Cancerul hepatic se află printre primele 10 cauze de deces prin cancer la nivel mondial și în SUA. Chiar și cu multiple opțiuni de tratament, prognosticul rămâne rezervat, cu rate de supraviețuire la cinci ani mai mici de 18% în SUA.

Inginerii UM au fost pionieri în utilizarea acestor unde pentru tratament. Tehnica funcționează fără efectele secundare nocive comparativ cu abordările actuale, cum ar fi radiațiile și chimioterapia.

”Traductorul nostru, proiectat și construit la UM, furnizează impulsuri cu ultrasunete de amplitudine mare cu lungimea de microsecunde – cavitație acustică – pentru a se concentra asupra tumorii în mod special pentru a o distruge”, a spus Xu.

”Dispozitivele cu ultrasunete tradiționale folosesc impulsuri cu amplitudine mai mică pentru imagistică”, a mai spus acesta.

Impulsurile lungi de microsecunde de la traductorul UM generează microbule în țesuturile vizate, bule care se extind și se prăbușesc rapid. Aceste tensiuni mecanice violente, dar extrem de localizate, ucid celulele canceroase și distrug structura tumorii.

Articolul precedentECDC: Numărul cazurilor COVID în Europa, în scădere, deși campania de vaccinare stagnează
Articolul următorDr. Marius Geantă: Ipoteze despre cazurile de hepatită de cauză necunoscută care afectează copiii