Centru de mari arși la Timișoara: Investiție de 66 milioane de euro și medici specializați în Belgia

0
122

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat vineri șantierul viitorului Centru de mari arși din Timișoara, unde a subliniat importanța acestui proiect în urma tragediilor din România, cum ar fi incendiul de la Colectiv și explozia de la Crevedia, care au lăsat un număr semnificativ de victime cu arsuri grave. Aceste evenimente au evidențiat necesitatea unor unități moderne de tratament pentru mari arși, iar Ciolacu a declarat că guvernul se concentrează pe asigurarea unui cadru adecvat pentru tratarea acestora.

„După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, explozia de la Crevedia, n.r.) am vizitat împreună cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila (în anul 2023, n.r.) spitalul de mari arși din Belgia, dar totodată am început să trimitem medici la specializare, care vor lucra în Centrul de mari arși de la Timișoara, chiar din a doua zi de la deschidere, cunoscând toate regulile. Peste tot, în străinătate, capacitatea pentru secțiile de mari arși este mică, de maximum zece paturi. De aceea avem nevoie de toate cele trei centre, din Timișoara, Târgu Mureș și București”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acest Centru de mari arși face parte dintr-un proiect mai amplu, care include și dezvoltarea unor centre similare în alte orașe din țară. Managerul Spitalului Județean Timișoara, Dorel Săndesc, a subliniat că acest proiect reprezintă „împlinirea unui vis” și a menționat că lucrările sunt în grafic, având un stadiu de 60%. „Proiectul a început în 2014, dar nu s-a întâmplat nimic. În ultimii trei ani acest proiect, alături de cele din Târgu Mureș și București, au fost resuscitate și se lucrează într-un ritm bun. Proiectul se va finaliza cu bine și va aduce un salt uriaș în calitatea îngrijirii pacienților noștri, în primul rând arși, dar și a tuturor pacienților din structurile pe care le va avea noul corp”, a explicat Dorel Săndesc.

Noua clădire va include nu doar secția de mari arși, ci și o unitate de primiri urgențe, un bloc operator modernizat, o secție ATI chirurgicală, dar și un heliport pentru intervențiile de urgență. Investiția totală se ridică la 66 de milioane de euro, fonduri alocate prin proiectul de reformă a sectorului sanitar, finanțat din împrumutul acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Centrul va dispune de 58 de paturi pentru UPU-SMURD, 12 paturi pentru mari arși, șase paturi pentru arși intermediari și post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, o secție ATI cu 27 de paturi și 25 de săli de operație. Proiectul are ca scop îmbunătățirea calității îngrijirii medicale și sprijinirea eficienței sistemului sanitar din România.

Conform estimărilor, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, iar centrul va începe să primească pacienți imediat după deschidere.

Articolul precedentFicatul gras: Cauze, riscuri și cum poate fi prevenit
Articolul următorZiua Mondială a Sănătății 2025: Modificări în programul spitalelor din Târgu Mureș și București