CEDCD: 52% dintre copiii cu dizabilitati sunt izolati in scoli speciale, unde sunt expusi riscului de abuzuri si neglijenta

0
22

in contextul Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, marcate in data de 3 decembrie, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati a atras atentia asupra situatiei copiilor romani cu dizabilitati. Potrivit comunicatului de presa emis de institutie, in Romania sunt inregistrati oficial 71.245 copii cu dizabilitati.

Reprezentantii institutiei sustin insa, ca, in realitate, numarul acestora ar putea sa depaseasca 100 de mii, diferenta in cifre fiind determinata de faptul ca procesul de obtinere a certificatului de handicap este costisitor si complicat, iar numeroase familii nu il parcurg.

Potrivit comunicatului de presa emis de CEDCD, 60.645 dintre copiii romani cu dizabilitati au varsta scolara, iar dintre acestia 17.975 sunt nescolarizati, deoarece nici scolile speciale, nici cele de masa nu sunt dispuse sa-i accepte.

Ad in title

CEDCD reaminteste ca, in urma cu zece ani, Romania a semnat Conventia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, in cadrul careia autoritatile s-au angajat si sa transforme scolile de masa in scoli incluzive, capabile sa acomodeze toate tipurile de copii. Cu toate acestea, potrivit datelor citate de catre CEDCD, aproape 30% dintre copiii cu dizabilitati nu sunt scolarizati, iar aproximativ 52% sunt segregati in scoli speciale, unde de cele mai multe ori sunt expusi riscului major de abuzuri si neglijenta.

„Copiii cu dizabilitati au un potential real sa devina adulti functionali si contributori in societate, asa cum o demonstreaza realitatea din Europa Occidentala, SUA, Australia. Iar acest lucru nu depinde doar de resurse, ci in primul rand de vointa politica, buna credinta si dorinta de a ne face traba cu seriozitate fiecare dintre noi”, a spus presedintele CEDCD, Madalina Turza.

in acest context, CEDCD atrage atentia ca sansa integrarii in societate dupa absolvirea acestor scoli este practic inexistenta. Potrivit reprezentantilor centrului, in scolile de masa copiii cu dizabilitati nu sunt bineveniti. Fie sunt respinsi la inscriere, fie pe parcurs sunt eliminati cu sprijinul profesorilor si al parintilor de copii tipici, ceea ce reprezinta o forma grava de discriminare.

„Copiii cu dizabilitati din Romania nu se regasesc nici macar in statisticile Institutului National de Statistica. Rata abandonului scolar din Romania este calculata fara a-i lua macar in calcul. Credem ca insusi acest fapt in sine atesta faptul ca zeci de mii de copii romani sunt pur si simplu ignorati de Guvern si societate”, a adaugat Madalina Turza.

De asemenea, CEDCD subliniaza faptul ca profesorii din scolile de masa nu sunt pregatiti sa lucreze cu elevi cu dizabilitati, iar autoritatile centrale nu ii sprijina in niciun fel.

Articolul precedentCercetatorii au descoperit un posibil nou tratament pentru leucemie
Articolul următorFABC: In Romania rurala a anului 2017, o femeie din 7 are o problema la sani, dar nu se duce la medic de frica sau rusine