Ce se întâmplă cu vaccinarea anti-COVID-19 în mediul rural

0
84

Strategia de vaccinare anti-COVID-19 va fi schimbată astfel încât și populația din mediul rural să aibă acces mult mai ușor la imunizare, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

”Tocmai pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”, a declarant Gheorghiță la un post de televiziune.

Astfel, pentru mediul rural se are în vedere crearea unor oficii de programare și s-a eliminat limita de nouă persoane care puteau fi înscrise la vaccinare de pe un singur cont.

Ad in title

”Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

În ceea ce privește echipele mobile, Gheorghiță a precizat că aceste echipe sunt arondate spitalelor militare și s-a început cu acele localități unde nu există centre de vaccinare.

”Am început cu localitățile care n-au centru de vaccinare sau rată mare de vaccinare sau cartiere defavorizate și în care localnicii n-au medici de familie. Primarii fac liste, programarea se face la centru, noi dizlocăm un container și oamenii vin și se vaccinează. Centrul funcționează în funcție de numărul de persoane care vor să se vaccineze”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

În acest sens, medicul a explicat că „se face un examen medical, mai ales pentru mediul rural, unde accesul la servicii medicale e limitat, e o ocazie de prim consult medical în care se poate măsura o tensiune. Stând de vorbă cu un medic cred că e important și e în beneficiul persoanei respective”.

În același timp, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că, în condițiile în care jumătate din populație locuiește la țară, „e foarte greu doar cu populația urbană să atingem acest obiectiv” de 10 milioane de persoane vaccinate.

 

Articolul precedentGheorghiță: Cel mai mare timp de așteptare este la centrele unde se imunizează cu serul Pfizer/BioNTech
Articolul următorVaccinul AstraZeneca:OMS solicită mai multe date despre incidenţa cheagurilor la vaccinații în afara Europei