Ce este lavajul bronhoalveolar și care sunt avantajele acestei proceduri

0
3021
O metodă diagnostică în patologia respiratorie, lavajul bronhoalveolar constituie o procedură sigură, minim invazivă, ușor de realizat și, bine tolerată de către pacient.
„Procedura presupune o „spălătură” a zonelor pulmonare distale, și anume a bronhiilor de calibru mic (bronhiile reprezintă ”tuburile” prin care circulă aerul), și a teritoriului alveolar (alveolele reprezintă ”sacii” de aer din plămâni).
Procedura se efectuează în timpul unei bronhoscopii la pacientii selectați, prin instilarea fraționată, prin bronhoscopul flexibil, a unor cantitati de ser fiziologic (între 100 și 240 mL), care este ulterior recuperat prin aspirare ușoară.
Lichidul astfel obținut permite evaluarea constituenților celulari și non-celulari din căile respiratorii inferioare.
Lichidul de lavaj bronhoalveolar este analizat din punct de vedere citologic (tipul de celule din lichid) si bacteriologic (identificarea bacteriilor, ciupercilor sau a virusurilor)” – precizează asist.univ. dr. Patricia Hogea – medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Potrivit specialiștilor instituției, lavajul bronhoalveolar trebuie efectuat pacientilor care prezintă modificari pulmonare interstițiale (interstițiul reprezintă spațiul dintre alveole și capilarele pulmonare) sau infiltrate pneumonice nesistematizate (”pete” pe plămâni).
Astfel, analiza lichidului de lavaj bronhoalveolar poate stabili diagnosticul pacientului sau poate orienta medicul spre un anumit diagnostic, trasând alegerea unor investigații complementare; obținerea unui rezultat normal în urma analizei lichidului de lavaj exclude cel mai adesea anumite boli – precizează medicul citat.
Articolul precedentSibiu: Testări gratuite Babeş Papanicolaou şi HPV la Agnita
Articolul următorControale la farmacii care efectuează operaţiuni cu medicamente stupefiante şi psihotrope