Care sunt simptomele difteriei. Amenintare epidemiologica in nordul tarii

0
158

Difteria este o boala infecţioasa acuta, transmisibila, provocata de Corynebacterium diphteriae, care se multiplica şi determina fenomene locale (edem şi false membrane) şi elaboreaza o toxina care difuzeaza in organism, determinand fenomene toxice la distanţa, in diferite organe. Boala se transmite pe calea aerului, prin picaturi, direct, prin contact cu persoane infectate sau indirect, prin obiecte de uz contaminate. in cazuri exceptionale, boala se poate transmite si prin alimente contaminate.  

Printre simptomele bolii, in functie si de tipul ei, sunt febra moderata care creşte gradat, greaţa insoţita sau nu de varsaturi, anorexie, dureri faringiene, obstrucţie nazala, tuse aspra sau accese de sufocare.  

in Romania, ultimele cazuri de difterie au fost raportate in anii 1980, dar medicii de familie se tem ca boala ar putea reveni. Motivul o constituie o epidemie din Ucraina, tara in care au fost inregistrate zeci de cazuri in ultimele luni.

 

Difteria, o amenintare pentru Romania

 

Potrivit unui comunicat de presa al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), in Romania, se face imunizare pentru difterie din 1960. Ultimul vaccin din Programul National de Vaccinare care contine anatoxina difterica se administreaza la 14 ani iar perioada de protectie in fata bolii este de 10 ani in medie. in lipsa administrarii unui rapel la toti adultii de peste 24 de ani se creaza conditiile aparitiei unei populatii receptive, expuse riscului de imbolnavire. insa, ca o consecinta a fenomenului de „reticenta la vaccinare” inregistrat in ultimul deceniu, exista un procent important de copii si tineri care au varsta pana in 24 de ani fara schema completa si protectie optima pentru ca parintii nu au respectat programul national de imunizare. Medicii de familie amintesc faptul ca, in statele civilizate, vaccinarea impotriva difteriei se face periodic, si dupa varsta copilariei, prin programe nationale.

Din aceste motive, SNMF solicita oficial lansarea de urgenta a unui program national pentru vaccinarea populatiei adulte expuse riscului de imbolnavire, program care sa cuprinda masuri de sustinere/compensare a costurilor pentru vaccin si campanii de informare si constientizare a populatiei.

„Medicii de familie din Romania isi arata disponibilitatea de a se implica cu seriozitate in campania de prevenire a aparitei si raspandirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am inceput deja sa informam populatia si sa recomandam masuri de preventie”, a declarat dr. Dina Mergeani, presedinte SNMF.

Medicii de familie amintesc faptul ca au primit alerte epidemiologice de la directiile judetene de sanatate publica si ca Ministerul Sanatatii (MS) a dispus achizitionarea de stocuri de ser vaccinal impotriva difteriei.  

„Este evident ca doar printr-un efort national putem face fata unei amenintari atat de mari precum o epidemie de difterie. Noi, medicii de familie, avem un rol foarte important in depistarea bolii insa preventia, in care deja suntem direct implicati, poate fi facuta doar prin deciziile si implicarea autoritatilor, cu costurile de rigoare. O investitie in preventia primara, mai ales cand amenintarea a devenit evidenta, este o initiativa obligatorie”, mai precizeaza reprezentantii medicilor de familie.

 

Articolul precedentMulte persoane cu boli cronice nu sunt constiente de necesitatea vaccinarii. Ce propun reprezentantii pacientilor cu astfel de afectiuni
Articolul următorColegiul Pacientilor: Lipsa de informare a populatiei, printre factorii ce favorizeaza consumul exagerat de antibiotice in Romania