Care sunt serviciile medicale gratuite de prevenire a bolilor de care beneficiază cetățenii asigurați și copiii

0
309

Asigurații și copiii până la 18 ani beneficiază, de la 1 iulie, de consultații preventive anuale gratuite a căror frecvență variază în funcție de vârstă. Tot gratuit pot beneficia de investigații medicale și la recomandarea medicilor, scopul acestor servicii fiind de a preveni eventuale îmbolnăviri sau de a oferi asiguraților asistență medicală încă din faza incipientă a unei eventuale boli.

Contractul cadru valabil de la 1 iulie precum și normele de aplicare a acestuia sunt documentele care reglementează serviciile medicale din categoria celor profilactice la care au acces asigurații.

Calitatea de asigurat al serviciilor de sănătate oferite de stat implică accesul la o gamă de servicii, printre care și cele medicale preventive și profilactice

Printre serviciile gratuite de care beneficiază asigurații sunt și cele pentru prevenirea apariției bolilor sau pentru a le trata în stadii incipiente, atunci când sunt mai ușor de vindecat; acestea includ reducerea riscului de apariție a bolilor, îmbunătățirea stării generale de sănătate, prelungirea duratei de viață a populației, îmbunătățirea calității vieții și reducerea costurilor sistemului de sănătate.

Pachetul medical referitor la prevenție și profilaxie include consultații medicale de rutină, imunizări, screening-uri pentru cancer și alte boli, tratamente pentru boli cronice, precum și educație pentru sănătate.

Servicii medicale de prevenție la care au dreptul copiii

Cei mici beneficiază de consultații preventive periodice preventive recomandate – atenție, nu la cele cauzate de probleme de sănătate ori de suspiciuni privind starea copilului! – active, privind nutriția, creșterea, dezvoltarea, precum și riscurile specifice vârstei sau sexului acestora, frecvența acestora fiind la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului și, ulterior, la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 luni.

Pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, frecvența consultațiilor recomandate scade la una pe an.

Investigațiile paraclinice de prevenție în cazul celor mici includ analize de laborator pentru depistarea anemiei și rahitismului la copiii cu vârsta între 2 și 5 ani și screeningul sindromului dismetabolic și a BTS la copiii cu vârsta între 6 și 17 ani.

Servicii gratuite de profilaxie la adulți

Adulților care nu manifestă simptomele vreunei afecțiuni li se recomandă consultații de evaluare după cum urmează:

  • persoanelor cu vârsta între 18 și 39 ani li se recomandă un consult preventiv o dată la trei ani în cadrul căruia medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc; sunt decontate maxim două consultații pentru fiecare asigurat, în anul în care se realizează evaluarea riscului individual.
  • persoanelor asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani depistate cu risc înalt consultațiile preventive de evaluare li se acordă anual și se decontează maxim două consultații, anual
  • persoanelor cu vârsta de peste 40 ani li se recomandă o evaluare anuală, pentru care medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc; dacă medicul de familie identifică un grad de risc ridicat, sunt decontate anual maxim două consultații. O noutate aici este introducerea riscogramelor pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardio-vasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătății mintale şi reproductive.
  • persoanelor de peste 60 de ani li se acordă, de către medicul de familie, consultații preventive de depistare precoce a unor afecțiuni cronice. Acestea cuprind evaluarea comportamentelor aferente stilului de viață al pacientului din punct de vedere al impactului asupra sănătății. Investigațiile includ și cele care permit evaluarea sănătății mintale, a riscului de demenţă şi a celui de depresie, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară iar în cazul în care medicul de familie recomandă efectuarea unor investigații paraclinice iar pacientul nu este asigurat, va fi nevoit să achite contravaloarea analizelor efectuate.
Articolul precedentCampanie gratuită de screening la Spitalul Clinic Filantropia pentru femeile cu vârste între 21 și 65 ani
Articolul următorPoziția UMF „Carol Davila” în clasamentul național și mondial URAP 2023