Care sunt problemele pacienților cu boli reumatismale inflamatorii în pandemie

0
14

Un procent de 36,1% dintre pacienții cu boli reumatismale inflamatorii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale, se arată într-o cercetare realizată de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

De asemenea, pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului și pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament.

Și asta în timp ce pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS-COV -2, se arată în aceeași cercetare.
Un procent de 35,9% dintre pacienți au răspuns că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în 2020, iar 21,5% dintre ei au fost de doar trei ori. Doar 33,5% dintre cei chestionați au răspuns că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie.

Ad in title

Cercetarea mai arată că mai grav este că 29,5% dintre pacienți și-au interupt tratamentul, menționând motive precum:
• Lipsa accesului la medicul curant, Spitalul în cauză nefiind accesibil și bolnavilor cronici,
• Perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar,
• Lipsa accesului la controlul periodic,
• Imposibilitatea schimbării medicației în situațiile în care acest lucru se impunea, din cauză că a lipsit accesul la medicul curant,
• Necunoașterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul

De asemenea, pacienții spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite și pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID-19, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost tratați și înainte.

Cercetarea mai arată că 29% dintre respondenți spun că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru din cauze precum: frica de contaminare, spital devenit COVID, așteptare lungă pentru a ajunge la programare, lipsa locurilor în spital.

Totodată, 23,6% dintre pacienți afirmă și că au avut dificultăți la locul de muncă din cauza bolii. Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate dar și a temerii de a merge cu transportul în comun, precum și acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă.

Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eșantion de 224 pacienți cu boli reumatismale inflamatorii (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus și alte afecțiuni din gama artritelor).

 

Articolul precedentUn bebeluș de patru luni, decedat de COVID-19 la Sibiu
Articolul următorSe modifică fluxul informațional utilizat în raportarea datelor legate de infecția cu virusul SARS CoV- 2