VIDEO Care este timpul de expunere pe zi a unui copil la diferite device-uri, în funcție de vârstă

0
400

Telefonele mobile, tabletele, jocurile pe televizor sunt printre cele mai utilizate device-uri chiar de la vârste destul de fragede. Expunerea prelungită la astfel de dispozitive nu au însă efecte tocmai benefice pe termen lung, avertizează specialiștii.

Care este timpul de expunere pe zi a unui copil la diferite device-uri, în funcție de vârstă, ne-a explicat, într-un interviu acordat Sanatatea.TV și www.RoHealthReview.ro, dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmopediatru, doctor în științe medicale și președinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.

”Este o mare problemă și vrem să avertizăm părinții cu mai multe lucruri. În primul rând, Academia Americană de Oftalmopediatrie interzice expunerea la aceste device-uri până în jurul vârstei de 2 ani. După doi ani, copilașii au voie 10 – 15 minute pe zi, dacă acest lucru ar putea fi posibil, până în jurul vârstei de 6-7 ani. După 6-7 ani, orice copil normal ar avea nevoie să aibă un timp de expunere de până la o oră pe zi la aceste deviceuri”, a declarat dr. Andreea Ciubotaru.

În ceea ce privește efectul expunerii prelungite la aceste device-uri, dr. Ciubotaru a atras atenția că ”efectul nu este imediat, efectul este cumulativ. Prin expunerea îndelungată la aceste device-uri, din cauza acomodației excesive, apare o miopizare a ochilor. Avem din ce în ce mai mulți copii care nu au factor de risc familial în ceea ce privește dezvoltarea miopiei, deci nu au părinți miopi, nu au miopii congenitale și totuși acești copii dezvoltă miopie în jurul vârstei de 6-7 ani, pentru că stau foarte, foarte mult cu ochii în telefonul mobil sau în tablete sau în fața jocurilor.”

 

Articolul precedentAlertă în România. Ce ordin a dat șeful DSU
Articolul următorApel al INSP pentru respectarea măsurilor de prevenție, în contextul evoluției „alarmante” a cazurilor noi