Cardul de sanatate – Realitatea la o luna: Nu se mai poate face medicina

0
44

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au prezentat astazi un bilant de la o luna privind implementarea obligativitatii folosirii cardului national de sanatate, la sediul SNMF.

Presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu, a precizat cu aceasta ocazie urmatoarele: a€œDorim o mai buna comunicare cu departamentul IT de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS); acceptam nevoia cardului de sanatate,insa dorim sa se recunoasca erorile si sa se indrepte. De asemenea, economiile sa fie datorate transparentei si nu nevalidarii serviciilor medicale, pentru ca, dupa 7-8 ani s-a pornit cu stangul acest demers al CNAS, adica nu merge. Cardurile de sanatate afecteaza timpul alocat consultatiilor, comunicarea cu pacientul se rezuma numai la card si nu ne mai putem desfasura activitatea.”

Presedintele FNPMF, dr. Doina Mihaila, a declarat cu acest prilej: a€œOdata cu reteta electronica s-a obtinut transparenta serviciilor medicale. S-au miscat cu greu lucrurile, insa, in 6 luni, majoritatea medicilor se obisnuiau cu acest sistem. Acum nu functioneaza nimic. Nu se pierde numai timpul, ci si relatia medic-pacient s-a limitat. Din cauza nefunctionarii sistemului, pacientii au fost trimisi acasa. Atunci cand un medic introduce cardul in cititor, nu se mai poate face nicio miscare. Se blocheaza totul. Din aceasta cauza de multe ori s-a depasit programul – la ora 13:00 se intrerupe contactul informatic cu CNAS. Dupa ora 13:00 nu se mai valideaza nimic. S-au modificat normele privind modalitatea de a consulta pacientii: numai cu card sau cu adeverinta de la CNAS – valabila 3 luni. Articolul privind plata furnizorilor de servicii medicale – indiferent de tipul cadrului medical, nu s-a modificat, iar in orice moment suntem culpabili.”

a€œNu dorim sa ne opunem functionarii cardului. El arata o transparenta in sistemul medical, insa necesita o conditie minima si anume sa functioneze. Nu ne dorim decat ca lucrurile sa functioneze. in momentul de fata nu ne ajuta pe noi medicii sau pe pacient. Realitatea din sistem e o alta fata de declaratiile date. Sistemul cardului nu e pregatit inca. Nu din cauza medicilor de familie, care s-au straduit. Trebuie comunicare, trebuie bunavointa, pentru ca e un sistem tehnic, iar acesta trebuie sa se adapteze. Ar fi fost necesare instruiri. Medicii au fost stimulati pentru a folosi reteta electronica si lucrurile au mers bine. Acum, situatia e alta. As vrea sa evidentiez rolul mecanismelor implicate in proces, iar noi sa fim tratati ca si parteneri pentru ca nu noi sabotam sistemul,ci modul execrabil in care au fost realizate demersurile. Daca inainte actul medical la domiciliul pacientului insemna o gentuta cu un stetoscop, tensiometru, fisa pacientului si parafa, acum inseamna laptop,mouse, stick de internet, cititor de card, parafe, rugaciuni ca sa mearga sistemul. insa ce primim? a€œAsteptati!”,”Asteptati!”. in toata luna mai, din toate serviciile la domiciliu, am numai 3 validate.”, a adagat dr. Marina Parcalabu.

Dr. Sandra Adalgiza -Alexiu, vicepresedinte SNMF, a adus in discutie noul cod penal, conform caruia a€œ constituie infractiune restrictionarea accesului la date ori impiedicarea in orice mod a functionarii unui sistem informatic, in scopul de a obtine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul. a€œ. Aceasta a mai precizat ca a€œAcest sistem trebuie sa functioneze in paralel cel putin 6 luni, trebuie un feedback pentru a functiona normal. Fiecare actiune, simptom, diagnostic, tratament, trebuie inregistrate in card, insa daca sistemul nu mergea€¦ Nu se mai poate face medicina! „

Tot cu acest prilej, din totalul serviciilor medicale, numai 68% au reusit sa fie validate. 2500 de medici au pierdut aproximativ 7000 de ore numai cu citirea si initierea cardului, adica inseamna o medie de 3 ore/medic.

in acelasi cadru, expertul in IT, Cristian Clot, a explicat cum amprenta nu ramane offline, iar acest lucru este considerat o eroare. De asemenea, a mai precizat ca toate spitalele din Romania – 700- care au contract cu CNAS, toate folosesc calculatorul dimineata. „A recunoaste ca serverele nu rezista la atata capacitate nu e o rusine”, a declarat acesta. A aratat si cum in Olanda, acelasi sistem de sanatate cu un card de sanatate a dus la abandonarea proiectului. in Romania, numai CNAS detine datele reale. De asemenea, a mai precizat ca exista o diferenta intre pacient fara card – cel care nu poate prezenta cardul de sanatate si cel care l-a uitat acasa. intr-o concluzie, Clot a afirmat: ” Sunt 2 pasi esentiali: primul il reprezinta asumarea si recunoasterea ca 90% sistemul e blocat, iar al doilea pas este ca CNAS sa aiba o atitudine pozitiva pentru a perfectiona sistemul.”

Articolul precedentOMS Europa: Ziua Mondiala fara Tutun din 2015 se va concentra pe reducerea traficului de contrabanda a tigarilor
Articolul următorCercetare: persoanele cu diabet zaharat nu sunt constiente ca ar putea avea neuropatie diabetica