Cardul de sanatate, al treilea proiect pentru care CNAS obtine rambursare din fonduri europene

0
272

Cardul de sanatate este cel de-al treilea proiect al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru care institutia primeste finantare europeana. La un an de la introducerea obligativitatii utilizarii cardului national de sanatate, CNAS a obtinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru acest proiect (89,87 milioane lei fara TVA). Suma rambursata din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 67,40 milioane lei, se arata intr-un comunicat de presa al CNAS.

Celelalte doua proiecte pentru care s-a obtinut finantare din fonduri europene sunt reteta electronica SIPE (31,79 milioane lei) si dosarul electronic de sanatate DES (66,71 milioane lei).

in ceea ce priveste numarul de carduri de sanatate emise pana in prezent, acesta se ridica la 15,75 milioane (inclusiv duplicatele). Din acest total, peste 75% din carduri au fost activate de asigurati. Pana la sfarsitul anului 2016, CNAS preconizeaza ca vor mai fi emise inca 650.000 de carduri.

Conform datelor din sistemul informatic SIUI, in perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicina clinica de specialitate in ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice in ambulatoriu, peste 48 milioane de retete compensate si peste 3,7 milioane de servicii spitalicesti. Aceste cifre atesta, potrivit comunicatului de presa, ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale s-au familiarizat deja cu utilizarea documentului electronic respectiv.

Totodata, CNAS precizeaza ca datele sintetice semnaleaza scaderi semnificative a numarului de servicii medicale decontate dupa introducerea obligativitatii utilizarii cardului national, in comparatie cu perioada similara anterioara. Astfel, numarul retetelor compensate decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate a scazut cu 4,2 milioane (-7,97%), numarul serviciilor medicale paraclinice in ambulatoriu a scazut cu 2,2 milioane (-5,15%), iar numarul asiguratilor spitalizati continuu s-a redus cu aproape 90.000 (-6,83%) fata de perioada anterioara de 365 de zile.

a€œPer ansamblu, estimam ca beneficiile cardului de sanatate se pot cuantifica la peste 100 milioane euro in primul an de obligativitate a utilizarii acestuia, fata de perioada similara imediat anterioara. Asiguratii au insa o responsabilitate fata de propriul card si ii atentionam sa nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudarii sistemului de asigurari in numele lor”, a declarat Radu Å¢ibichi, presedintele CNAS.

Articolul precedentSpecialist: Senzatia de arsura a cavitatii bucale, o problema de sanatate ce poate afecta calitatea vietii pacientului
Articolul următorUnii acizi grasi nesaturati pot creste riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 in randul femeilor