Caravană pentru depistarea gratuită a hepatitelor, la Râmnicu-Vălcea, în data de 29 august

0
214
LIVE(RO)2-SUD, programul regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice, continuă:
„Caravanele din proiectul Livero 2 -SUD s-au bucurat întotdeauna de succes în localitățile unde au ajuns! Fie că au făcut doar stadializare, sau stadializare și testare, oamenii au venit în număr mare să afle cum stau cu sănătatea și asta ne-a bucurat.
Prezența la aceste acțiuni dovedește că proiectul LIVE(RO)2-SUD este un proiect de succes și toate activitățile implementate în cadrul lui au atins oameni care aveau nevoie mare de acest tip de servicii. Prin urmare, organizăm o nouă caravană de stadializare, la Râmnicu-Vâlcea,marți, 29 august!
Persoanele care au fost deja depistate ca având virusul hepatitic B sau C în cadrul activităților de screening din cabinetele de medicină de familie afiliate și care nu au continuat investigațiile sunt așteptate la Caravană!
Echipa medicală de la Institutul Clinic Fundeni (medici gastroenterologi și asistente medicale) vor efectua investigațiile necesare pentru a afla stadiul infecției cu virus B sau C și a consilia pacienții cu privire la etapele următoare.
Experții ARAS – Asociația Română Anti-SIDA vor acompania pacienții și le vor oferi informațiile și sprijinul necesar pentru ca procesul să se desfășoare cât mai eficient.
𝗩𝗮̆ 𝗮𝘀̦𝘁𝗲𝗽𝘁𝗮̆𝗺 𝗹𝗮 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗽𝗲 𝗔𝗹𝗲𝗲𝗮 𝗧𝗲𝗶𝗹𝗼𝗿, 𝗻𝗿. 𝟭, 𝗱𝗶𝗻 𝗥𝗮̂𝗺𝗻𝗶𝗰𝘂 𝗩𝗮̂𝗹𝗰𝗲𝗮, 𝗺𝗮𝗿𝘁̦𝗶, 𝟮𝟵 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁, 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝘀̦𝗶 𝟭𝟲.𝟬𝟬. 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁̦𝗶𝗶, 𝘀𝘂𝗻𝗮𝘁̦𝗶 𝗹𝗮 𝟬𝟳𝟲𝟲 𝟯𝟮𝟳 𝟳𝟯𝟴” – se menționează pe pagina de socializare a Asociației Române Anti-SIDA (ARAS) din București.
În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD derulată în județul Vâlcea au fost testate 17.766 de persoane, dintre care 414 au fost
depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C, au transmis reprezentanții programului.
„Din totalul pacienților depistați pozitiv, 303 au infecția cu virusul hepatitic B (1,71% prevalență raportată la subiecții testați) și 111 infecția cu virusul hepatitic C (0,62%).
Cu o prevalență generală de 2,33% la infecțiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Vâlcea indică existența unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști, în special dacă vorbim de virusul hepatitic B” – precizează Livero 2 -SUD într-un comunicat.
„Campania și-a atins un obiectiv major, acela de a ajunge la persoanele din medii defavorizate și din mediul rural, acestea reprezentând aproape 70% din totalul celor testați” – subliniază cadrele medicale.
Campania de testare din județul Vâlcea a fost lansată în luna ianuarie 2023 și s-a încheiat la 31 iulie, derulându-se prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea dr. Cristiana Bărăgănescu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Vâlcea, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.
În prezent, sunt în derulare campaniile de screening din județele Călărași și Gorj, ultimele din proiect, care se vor încheia la 31 august.

Caravana de Testare și Stadializare LIVE(RO)2-SUD va ajunge pe 29 august, la Râmnicu-Vâlcea

Dintre pacienții depistați, 297 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu suportul echipei medicale coordonată de prof.dr. Ion Rogoveanu.
Pentru a veni în sprijinul celor 117 persoane care nu au reușit încă să-și continue investigațiile, Caravana de Testare și Stadializare LIVE(RO)2-SUD va ajunge la finalul acestei luni la Râmnicu-Vâlcea.

Majoritatea persoanelor testate sunt din mediul rural

Din cele 17.766 de persoane testate, 12.382 au domiciliul în mediul rural, aici fiind depistate pozitiv 216 cu virus hepatitic B (1,74%) și 85 cu virusul hepatitic C (0,68). În mediul urban au fost testate 5.384 de persoane, dintre care au fost depistate 87
(1,62%) având infecția cu virus hepatitic B și 26 cu virus hepatitic C (0,48%). De remarcat că datele de prevalența generale sunt ușor mai mari raportat la persoanele testate în Program în mediul rural (2,43), comparativ cu mediul urban (2,10%). În ambele situații însă, infecția cu virusul hepatitic B este semnificativ mai prezentă cu peste un punct procentual.
Raportat la populația testată se observă că în rândul femeilor prevalența generală este de 2,16% (236 de persoane depistate pozitiv), semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 1,54%, (168 de personae depistate pozitiv) față de 0,62% (68 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C. În ceea ce privește bărbații, prevalența generală este de 2,61% (178 de pacienți depistați), predominând infecția cu virusul hepatitic B – pentru care au fost descoperite 135 persoane (1,98% prevalență), comparativ cu doar 43 având virusul hepatitic C (0,63%).

Vaccinarea împotriva hepatitei B, cea mai bună soluție pentru a evita infectarea

În ceea ce privește situația pe categorii de vârstă, în rândul populației active din segmentul 25-54 de ani infecția cu virusul hepatitic B este una dintre cele mai mari din aria de acoperire a Proiectului: 2,64%, 205 persoane. În această categorie de vârstă,
doar 16 pacienți au fost depistați cu virusul hepatitic C (0,21%). În rândul subiecților peste 54 de ani ratele de prevalență sunt apropiate: 1,05% pentru virusul hepatitic B (96 de persoane depistate), respectiv 1,01% pentru virusul hepatitic C 1,01 (93 de
persoane depistate). De remarcat că din cele 820 de persoane cu vârsta între 18-25 de ani testate în program două au fost depistate cu virus hepatitic B și una cu virus hepatitic C. În acest context, reamintim importanța vaccinării pentru hepatita B – aceasta fiind cea mai bună soluție pentru a evita infectarea și, pe termen lung, pentru eradicarea acestei boli hepatice virale.

Programul de screening este unul pilot

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului), care are deja
în evidență peste 300.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.
Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Prin proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia.
Programul de screening se derulează etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș,
Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
Articolul precedent21 cazuri confirmate: DSP Satu Mare atenționează asupra riscurilor generate de virusul West Nile
Articolul următorCinci morți: O bacterie periculoasă, „boala legionarilor”, face victime în Polonia. Sursa posibilă a infecţiei, reţeaua publică de alimentare cu apă