Candidoza vaginala este cea mai frecventa boala genitala cu care fiecare femeie se confrunta la un moment dat in viata. Candidoza este una dintre bolile genitale imediate, care are un tratament foarte simplu, dar care netratata poate sa aiba repercusiuni asupra vietii de cuplu si a vietii reproductive a femeii respective.

Candidoza vaginala este cauzata de o ciuperca denumita Candida Albicans.

Declansarea brusca a candidozei vaginale are si alte cauze. Cele mai frecvente sunt tratamentele hormonale, tratamentele care deprima imunitatea organismului, de tipul tratamentului imunosupresor, bolile care deprima acest echilibru fiziologic al organismului , cum sunt diabetul, neoplasmele, sarcina, o stare fiziologica a organismului femeii care se asociaza foarte frecvent cu aceasta candidoza vaginala. in plus, toaleta neadecvata si igiena locala necorespunzatoare a femeii pot contribui la aparitia candidozei vaginale.

„Simptomatologia este atat de fulminanta si de acuta, incat pacienta vine imediat la medic. Sunt boli mai grave, care sunt mai tacute si care asociaza candidoza vaginala si le descoperim cu ocazia candidozei, nu a bolii de baza. Este un lucru bun, pentru ca obliga pacienta sa ajunga la medic”, a declarat intr-un interviu pentru SanatateaTV, dr. Roxana Dragu, medic primar obstetrica ginecologie, sef Sectie Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Judetean Ilfov.

Primele simptome ale candidozei vaginale sunt aparitia unei leucorei cu anumite caracteristici alb-branzoasa, prezenta pruritului vaginal cu extinderea acestuia spre zona ano-rectala si dispareunie, durerea la contactul sexual, in cazul femeii. in cazul barbatului nu se manifesta. Acesta este purtator sanatos si rezervor de candida.

Pacientele se pot confrunta cu probleme urinare, le poate fi afectat aparatul urinar si activitatea sexuala a cuplului, dar ceea ce este mult mai grav, este faptul ca infectia cu candida netratata se asociaza cu infertilitatea pe termen lung prin favorizarea dezvoltarii acestor bacterii.

Un articol despre acest subiect gasiti aici