Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit, luni seară, la un post de televiziune, despre perspectiva întoarcerii elevilor în bănci. Acesta a declarat că nu exclude niciun scenariu în ceea ce privește redeschiderea școlilor în contextul pandemiei de COVID-19.

„Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o deschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de şcolarizare, nu excludem absolut nimic. Însă, fiind vorba despre sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă cu acest subiect”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a spus că a avut, luni, discuții cu mai mulți reprezentanți din domeniu și au fost stabilite mai multe criterii pentru luarea unei decizii referitoare la școli: evoluția situației epidemiologice după vacanța de iarnă, modul în care se desfășoară campania de vaccinare, situația cu elevii care nu au încă acces la educație online și modul în care vor proceda și alte state.

O decizie în privința școlilor va fi anunțată în orice caz, după jumătatea lunii ianuarie, în condițiile în care termenul pentru evaluarea situației epidemiologice a fost stabilit pentru 15 ianuarie. Este posbil să se deschidă școlile fizic în acele regiuni unde rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire este mică, a confirmat ministrul educației.

Analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei cu competență în domeniu: Ministerul Sănătății, cei responsabili de vaccinare, cei de la Situații de Urgență și Ministerul Educației, a punctat Sorin Cîmpeanu.

“Cu aceste elemente pe masă, împreună cu cei îndreptățiți să se pronunțe cu responsabilitate asupra unui subiect de maximă importanță, vom lua o decizie. Vom ține seama și de măsurile pe care alte state le adoptă și de specificitatea sistemului de educație, lucru care s eva reflecta în rezultatele raportărilor pe care le-am solicitat cu privire la elevii aflați în situații de risc în urma derulării procesuluid e învățământ online. Știm că sunt neajunsuri, va trebui să avem o imagine asupra amplorii acestor neajunsuri pentru a putea interveni acolo und eeste nevoie mai multă, școli dezavantajate, elevi din clasa a opta care vor avea examene naționale”, a spus ministrul Educației.

Școlile vor reîncepe în primă fază în sistem exclusiv online:
“Rezultate cu privire la numărul de infectări, după vacanța de iarnă, vom afla abia la mijlocul lunii ianuarie. Școala va continua în sistem online și ne dorim cu toții să avem al doilea semestru în format clasic”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

În plus, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că a cerut inspectoratelor școlare și universităților o situație în legătură cu disponibilitatea de vaccinare a personalului care lucrează în învățământ, care ar putea fi inclus în etapa a doua a vaccinării.

Elevii sunt în vacanța de iarnă până în data de 11 ianuarie, când vor relua cursurile online, dar în 30 ianuarie intră din nou în vacanţa intersemestrială, care durează o săptămână, până în 8 februarie.