Cancerul de prostata – Simptomatologie – Partea a II-a

0
270

Prof. dr. Ioanel C. Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni

Manifestarile cancerului de prostata sunt diferite, in functie de stadiul bolii. Initial exista un stadiu asimptomatic, in care diagnosticul se poate stabili intamplator in timpul unui tuseu rectal de rutina, sau prin determinarea valoarea in sange a antigenului specific. Cand cancerul de prostata devine simptomatic, este un stadiu avansat. Perioada simptomatica include simptomele adenomului de prostata, dar in acelasi timp cancerul progreseaza rapid si include manifestari ale ganglionilor limfatici, hemospermie, erectii dureroase, cu metastaze in sistemul osos, ceea ce face sa fie descoperit in acest stadiu din cauza durerilor osoase.

Dupa varsta de 50 de ani este necesara prezentarea la medic, determinarea valorii in sange a antigenului specific prostatei, efectuarea unei ecografii a aparatului urinar, a unui tuseu rectal, apoi o biopsie cu examen histopatologic.

Cancerul de prostata – Tratament – Partea a III-a

Articolul precedentVitamina B12 poate preveni pierderea de memorie
Articolul următorAncheta interna de la maternitatea Giulesti, contestata de Autoritatea de Sanatate Publica