Unul din cinci cazuri de cancer la vezica urinara In Europa are legatura cu bautul apei de la robinet, arata o analiza a Institutului pentru Sanatate Globala de la Barcelona, citata de agentia italiana de presa ANSA. Dupa ce au analizat calitatea apei Intre 2005 si 2018, cercetatorii din Spania au observat ca a fost depasita limita de substante contaminante din apa, de 100 micrograme/litru, In noua tari din cele 26 care au participat la studiu. Singurele state ale Uniunii Europene care nu au oferit date au fost Romania si Bulgaria.
Studii precedente au aratat asocierea dintre cancerul de vezica si expunerea pe termen lung la un grup de substante numite trihalometani, din care face parte si cloroformul. Acestia rezulta din reactia dintre materia prima organica din apa si clorul folosit pentru purificarea acesteia.
Media anuala a trihalometanilor a fost de 11,7 micrograme, tarile cu cea mai scazuta concentratie fiind Danemarca si Olanda (0,2 micrograme), iar cele cu cea mai ridicata fiind Ciprul (66,2 migrograme) si Malta (49,4 micrograme). Au fost Insa si varfuri de peste 100 migrograme/litru In Marea Britanie, Spania, Cipru, Estonia, Ungaria, Irlanda, Polonia si Portugalia.
Cercetatorii au facut un raport Intre prezenta trihalomentanilor si numarul cazurilor de cancer de vezica urinara. Analiza a aratat ca cele mai multe Imbolnaviri legate de apa de la robinet au fost In Cipru, aproape un sfert din cazurile de cancer de vezica la nivel national. Cele mai multe cazuri s-au Intregistrat In Spania – 1482 si Marea Britanie 1356.
Cercetatorii recomanda reducerea nivelului de trihalometani din apa potabila si gasirea unor alternative de tratament al apei. Aprope 3000 de cazuri de cancer de vezica ar putea fi evitate la nivel european In fiecare an, daca ar fi luate astfel de masuri.