Cancer de col uterin – Partea II

0
268

Prof. univ. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii Şerban Voda, ne spune cum se poate trata cancerul de col in functie de faza in care acesta a fost depistat, ce este histerectomia, despre vaccinul contra HPV, care are 3 etape de efectuare, prima data, dupa 2 luni si apoi dupa 6 luni de la prima administrare.
Factorii favorizanti ai aparitiei de cancer de col uterin pot fi si fumatul, obezitatea, contactul cu parteneri multipli sau sexul neprotejat.
Cancerul de col uterin e curabil daca e depistat la timp. Tratamentul cancerului de col uterin se realizeaza in functie de faza de evolutie in care se afla: pentru o faza initiala se indeparteaza grupul celular format prin electrocauterizare sau rezectie de col; in cazul unor faze superioare se poate chiar apela la histerectomie – scoaterea colului si a uterului.
Pentru prevenirea cancerului de col uterin exista un vaccin foarte eficace, care se administreaza de obicei persoanelor tinere, pana in 20 de ani care au avut contacte sexuale putine.

Cancer de col uterin – Partea I

Articolul următorOrganisme modificate genetic – Partea II