Cancer de col uterin – Partea I

0
325

Prof. univ. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii Şerban Voda

Prof. univ. dr. Daniel Popescu, directorul Policlinicii Şerban Voda, ne explica ce este cancerul de col uterin, care este scopul testului Papanicolau, cand este indicat sa il faci prima data si care sunt avantajele testului.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente forme de cancer care afecteaza organele reproductive ale femeii. Mai multe tulpini de papilomavirus uman (HPV), o infectie transmisa pe cale sexuala, sunt responsabile de cel putin 95% din cazurile de cancer de col uterin.
Atunci cand este expus la HPV, sistemul imun reactioneaza la majoritatea femeilor, impiedicand virusul sa faca vreun rau. in putine cazuri, insa, virusul supravietuieste mai multi ani inainte de a transforma celulele de la suprafata colului uterin in celule canceroase. Acest tip de cancer apare cu cea mai mare probabilitate intre 30 si 55 de ani .
Testul Papanicolau ajuta la diagnosticare cancer de col uterin, deoarece confirma sau infirma la nivelul colului uterin aprezentei celulelor canceroase sau a celor premergatoare aparitiei cancerului de col uterin. Acesta poate fi facut pentru prima oara la 6 luni de la inceperea vietii sexuale si poate fi repetat toata viata.

Cancer de col uterin – Partea a II-a

Articolul următorOrganisme modificate genetic – Partea II