Campanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii

0
334

O campanie de informare asupra malformatiilor cardiace la copii se va desfasura in perioada 1 iulie-30 septembrie, in contextul in care, in Romania, se nasc anual aproximativ o mie de copii cu malformatii cardiace, iar noua sute dintre ei au nevoie de interventie chirurgicala in primul an de viata.

Astfel, „Campania ‘Şansa la viata, sansa la noi amintiri'” are drept scop cresterea numarului de copii operati, prin depistarea la timp a malformatiilor cardiace congenitale si prin efectuarea interventiilor la momentul optim.

Acest lucru se va realiza printr-o campanie de informare a parintilor, a medicilor de familie si a specialistilor, precum si prin dotarea unei a doua sali de operatii la Targu-Mures, informeaza organizatorii.

Campania isi mai propune amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures (IBCvT) si specializarea in strainatate a personalului medical, cu ajutorul fondurilor stranse pe parcursul acesteia.
Pentru a veni in sprijinul parintilor ai caror copii sufera de malformatii cardiace congenitale, a fost lansat si site-ul www.sansalaviata.ro, unde acestia pot afla informatii despre malformatiile cardiace la copii, modalitatile in care ele pot fi corectate si tipurile de interventii care pot fi efectuate la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures.

in Romania se nasc anual aproximativ o mie de copii cu malformatii cardiace. Noua sute dintre ei au nevoie de interventie chirurgicala in primul an de viata. Cea mai mare parte a lor sunt operati in centrul de la Targu-Mures.

Doar 270 de copii pot fi operati in medie, intr-un an, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, intrucat exista un singur bloc operator si o singura echipa specializata, copiii fiind programati cu doua-trei luni inainte.

„Avem o singura sala de operatie dedicata exclusiv interventiilor chirurgicale la copii, care functioneaza la standarde europene. Prin dotarea cu echipament a celei de-a doua sali de operatie si sprijinirea formarii de noi specialisti intr-un domeniu deficitar in Romania, vom putea sa crestem numarul copiilor operati si al interventiilor efectuate la momentul optim. Cred ca programul „Şansa la viata, sansa la noi amintiri” va avea impact, atat pe plan profesional, cat si pe plan stiintific-educational, prin reducerea mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare la copii”, a precizat doctorul Horatiu Suciu, coordonatorul echipei chirurgicale de la Targu-Mures.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentIranul a interzis cabinele de bronzat din motive de sanatate
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip 1 la pubertate