Campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin

0
169

Pe 24 noiembrie va incepe campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.Ţinta o reprezinta fetitele de clasa a patra, pentru care au fost achizitionate 110 mii de doze de vaccin, in valoare de peste 30 de milioane de euro. Peste 80 de tari au introdus deja acest vaccin in schema obligatorie de vaccinare la recomandarea Comitetului de Tehnici de Imunizare. Vaccinarea nu este obligatorie, insa familiile care refuza administrarea vor trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere.

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care se transmite pe cale sexula prin infectare cu un virus. Human Papilloma Virus (HPV) este un virus cu 100 de tulpini, 15 dintre acestea prezentand un factor de risc in aparitia cancerului uterin. Cancerul de col uterin este o boala vindecabila in proportie de suta la suta daca este depistata la timp. Cu toate acestea, la fiecare 18 minute o femeie moare in Europa din cauza maladiei, iar in lume, din doua in doua minute este inregistrat cate un deces cu aceeasi cauza. Specialistii considera ca vaccinul are eficienta in prevenirea cancerului de col in proportie de 98%, daca este facut de persoanele de sex feminin la varsta de 9-13 ani, inaintea primului contact sexual.

Potrivit Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, la nivel national 2% din persoanele care si-au facut deja analizele gratuite, prezinta risc crescut pentru aparitia cancerului de col uterin. in Romania apar anual peste 3.500 de noi cazuri de col uterin, dintre care aproximativ 2.000 sunt fatale, tara noastra ocupand, de peste 30 de ani, primul loc in Europa in privinta deceselor cauzate de cancerul de col.

Vaccinarea este o faza din proiectul mai amplu pe care Ministerul Sanatatii Publice l-a initiat in acest an pentru prevenirea cancerului de col. Programul include si teste gratuite pentru acest tip de cancer, adresate femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani.

Articolul precedentAsistenta de la „Grigore Alexandrescu” nu se dezminte!
Articolul următorExpozitie pentru specialistii din medicina dentara