Campanie de informare asupra efectelor hipertensiunii arteriale

0
251

Societatea Romana de Cardiologie si Academia de Ştiinte Medicale, sustinute de Servier Pharma prin Media Med Publicis au lansat campania de informare a efectelor hipertensiunii arteriale, a€œMasoara pentru a Controla!”.

Campania se inscrie in randul programelor nationale de preventie si tratament privind hipertensiunea arteriala ca factor de risc al bolilor cardiovasculare, fiind destinata publicului de 30-60 ani. Principalele scopuri ale programului sunt informarea si sensibilizarea, atat a publicului larg cat si a autoritatilor responsabile cu politica sanitara, asupra importantei cunoasterii tensiunii arteriale. Obiectivul final al campaniei este cresterea ratei pacientilor hipertensivi diagnosticati si tratati corect.

in prezent, se estimeaza ca in Romania exista 5-7 milioane de hipertensivi. Conform studiilor de specialitate, hipertensiunea arteriala este prezenta la 40% din populatie, dintre acestia, mai mult de jumatate fiind pacienti nou-diagnosticati. Foarte multi hipertensivi au fost descoperiti inainte de a implini varsta de 40 de ani. Principalii factori care determina aparitia hipertensiunii arteriale sunt modul de viata stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, varsta sau ereditatea.

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major al bolilor cardiovasculare, dar si al accidentelor vasculare cerebrale, fiind foarte periculoasa, deoarece adesea, nu prezinta niciun semn sau simptom alarmant. Mentinerea controlului valorilor tensionale normale este esential in conditiile in care bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale sunt printre primele cauze de deces din lume.

Articolul precedentInventie: airbag la purtator, pentru batranii predispusi fracturilor
Articolul următorNumarul de operatii la copiii cu malformatii cardiace a crescut