Campanie de constientizare a luptei impotriva cancerului pulmonar

0
30

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, au lansat campania ”Inspira speranţa”, pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticarii in stadii incipiente a cancerului pulmonar, informeaza un comunicat de presa.
„Este o iniţiativa foarte importanta a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Supravieţuirea in cancerul pulmonar este in creştere şi, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la 5 ani in cancerul pulmonar pana in anul 2025. De asemenea, vrem sa transmitem mesaje de speranţa pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. in plus, tragem un semnal de alarma in ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care exista acesta face cele mai multe victime in ţara noastra. Evolueaza rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistarii in stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din pacate, atunci cand nu se mai poate face nimic”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat in comunicat.
El a subliniat ca este nevoie de sprijinul autoritaţilor, iar cancerul pulmonar trebuie sa fie o prioritate pe agenda Ministerului Sanataţii.
„Avem nevoie de o strategie eficienta de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer”, a adaugat Irimia.
Potrivit medicilor, diagnosticul pus la timp poate salva viaţa pacientului, iar acest lucru se poate realiza prin consultaţii periodice.
„Este important ca oamenii sa se prezinte la medic. Nu doar atunci cand au o problema, ci sa vina la consultaţiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoraţia cu sange, durerile in piept, spate sau umeri, raguşeala şi dificultate in respiraţie sunt simptome care trebuie sa il trimita pe pacient cat mai repede la control la medicul specialist”, a explicat preşedintele Societaţii Romane de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, citata intr-un comunicat.
Terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansa la viaţa pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer, chiar şi in stadii avansate, susţin specialiştii.
in Romania, in 2018, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory), au aparut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 in randul barbaţilor. La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauza de mortalitate oncologica.

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu