Brazilia a aprobat de urgență utilizarea vaccinului Johnson&Johnson împotriva noului coronavirus

0
105

Brazilia a aprobat miercuri în regim de urgenţă utilizarea vaccinului Janssen împotriva COVID-19, vaccin în doză unică, produs de Johnson&Johnson. Decizia a fost luată în contextul în care această ţară se confruntă cu cea mai violentă fază a pandemiei, informează AFP, scrie Agerpres.

Autoritatea sanitară de reglementare Anvisa a anunţat că acest vaccin, al patrulea autorizat în Brazilia, va fi administrat categoriilor prioritare din ţară, printre care persoanele în vârstă, cele cu comorbidităţi şi populaţiile indigene.

Brazilia a anunţat la mijlocul lunii martie că a comandat 38 de milioane de doze de vaccin Janssen pentru a-şi accelera campania de vaccinare, încă prea lentă. Însă aceste vaccinuri ar urma să ajungă abia în perioada august-noiembrie. Tot atunci Brazilia a anunţat că a comandat 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, autorizat în mod definitiv de Anvisa, dar care ar urma să ajungă în aprilie-mai, potrivit Ministerului Sănătăţii brazilian, mai scrie Agerpres.

În Brazilia, cea de-a doua țară din lume ca număr de decese asociate COVID-19, cu peste 317.000 de morţi în ceva mai mult de un an, vaccinarea a început abia la mijlocul lui ianuarie, doar cu vaccinul AstraZeneca de o manieră definitivă şi cu vaccinul CoronaVac al laboratorului chinez Sinovac în regim de urgenţă.

Potrivit regulilor Anvisa, autorizarea de urgenţă vizează doar imunizarea anumitor grupuri definite ca fiind prioritare, în timp ce autorizarea definitivă permite utilizarea vaccinului pentru toată populaţia, precum şi comercializarea dozelor.

Vaccinarea continuă într-un ritm lent în această ţară din cauza lipsei de vaccinuri, astfel că doar 2,3% dintre cei 212 milioane de brazilieni au primit două doze de vaccin după lansarea campaniei de vaccinare, la mijlocul lui ianuarie.

 

Articolul precedentDr. Adrian Marinescu: Următoarele două luni vor fi cu multe cazuri
Articolul următorOMS: Ritmul cu care se vaccinează anti-COVID-19 populația Europei, ”inacceptabil”