Boloș: Vom propune o flexibilizare a acordării stimulentului financiar în Sănătate

0
43

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că are în vedere modificarea OUG 43/2020 prin renunţarea la limitarea care prevedea iniţial acordarea stimulentului financiar doar personalului implicat direct în tratarea bolnavilor, dând astfel managerilor spitalelor posibilitatea de a decide ce categorii de personal sunt îndreptăţite să primească sprijinul financiar.

„Corect şi de bun simţ este ca stimulentul să se acorde întregului personal medical şi auxiliar care are o contribuţie la combaterea pandemiei. Cu acordul Ministerului Sănătăţii vom propune această flexibilizare în şedinţa de Guvern de joi”, a precizat ministrul, conform unui comunicat.

Astfel, potrivit sursei citate, se are în vedere includerea personalului din asistenţa medicală comunitară, cea medico-socială şi a celui din medicina legală. Chiar dacă aceştia sunt angajaţi ai mai multor unităţi spitaliceşti, bonusul financiar se acordă o singură dată în baza CNP-ului.

Ad in title

Ministrul Marcel Boloş a participat luni la o videoconferinţă de 4 ore cu medicii pentru clarificarea accesării celor 470 de milioane de euro puse la dispoziţia spitalelor.

Conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii participanţi la videoconferinţă, stimulentul financiar se va acorda începând din luna mai pentru aprilie, iar plata salariilor şi sporurilor nu va fi condiţionată sau întârziată de acordarea acestor prime din bani europeni.

O altă temă de interes a fost şi sprijinul tehnic pe care angajaţii ministerului îl acordă medicilor din spitale în folosirea platformei informatice MySMIS pentru facilitarea depunerii proiectelor.

Reprezentanţii Programelor Operaţionale Capital Uman (POCU) şi Infrastructură Mare (POIM), împreună cu Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul Ministerului Sănătăţii, au răspuns celor peste 80 de reprezentanţi ai spitalelor implicate în lupta COVID-19, ai Consiliilor Locale şi ai asociaţiilor profesionale. Aceştia au fost invitaţi ca urmare a adresării de întrebări la adresa de email covid19.sanatate@fonduri-ue.ro sau direct prin formularul de pagina web mfe.gov.ro.

În discuţie a fost şi achiziţia echipamentelor medicale şi de protecţie. Apelul finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare în valoare totală de 350 de milioane de euro, ce permite decontarea retroactivă a cheltuielilor realizate începând cu 1 februarie 2020. Carmen Moraru, secretar de stat MFE şi coordonator al programelor POCU şi POIM, precum şi al îmbunătăţirii infrastructurii informatice în folosul beneficiarilor, a precizat în cadrul videoconferinţei că se încurajează achiziţia echipamentelor folosite în testare, prevenţia fiind una din temele importante pe care trebuie avute în vedere, „aşa cum de altfel a reieşit şi din consultările cu medicii din linia întâi.”

„Aceasta este prima întâlnire la care am răspuns direct întrebărilor punctuale, de când am pus la dispoziţie mecanismul de dialog care include medicii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Fondurilor Europene. După 4 ore consider nu doar că am oferit clarificări, ci şi că am primit informaţii preţioase care ne ajută mai departe în construcţia eficientă a proiectelor care ajută românii în lupta contra COVID-19. Banii europeni există, dar trebuie investiţi cu cap în sistemul medical”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Articolul precedentSUA: Copii infectați cu noul coronavirus, trataţi pentru un sindrom inflamator rar
Articolul următorInfectări ale personalului la Fundeni: Au fost confirmate trei asistente și o infirmieră