in ultimii ani, prevalenta bolilor tiroidiene a crescut, iar in tara noastra 86% dintre pacientii diagnosticati cu hipotiroidie sunt femei, a declarat consilierul de stat din Administraţia Prezidenţiala, Diana Loreta Paun.

 

Tiroida, afectata de stres si poluare

„Prevalenţa bolilor tiroidiene a crescut pentru ca noi traim in nişte condiţii stresante, exista o serie intreaga de noxe care ataca tiroida, traim intr-o ţara cu deficit de iod, dar mai ales şi din cauza faptului ca posibilitaţile noastre de diagnostic şi tratament s-au imbunataţit, iar pacienţii au devenit conştienţi de anumite simptome şi se prezinta la medic. (…) Am cifre din 2016 cand s-au inregistrat in Romania 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de doua ori mai mult decat in anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, a afirmat Diana Loreta Paun.

Informatiile au fost prezentate cu ocazia lansarii celei de a treia editii a campaniei „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene”, derulata de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Prin aceasta campanie este urmarita cresterea gradului de constientizare a acestor afectiuni si a accentuarii importantei tratamentelor pentru a controla simptomele tiroiditelor autoimune.

                       

Importanta tratamentului

 

Oamenii trebuie sa ştie cand este momentul sa mearga la medic pentru consultaţii endocrinologice, iar campania are scopul de a incuraja medicii de familie sa includa analizele tiroidiene de sange pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienţii. De asemenea este important ca medicii sa convinga pacienţii aflati sub tratament sa nu renunţe la acesta, iar daca apar efecte adverse, sa le raporteze medicului pentru a fi modificata doza.

„Foarte important este sa respectam intervalul acela la care ne spune medicul sa revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de catre pacienţi şi se pot duce la medicul de familie sa faca analizele de baza unde exista acel pachet. (…) Aş vrea sa incurajez pacienţii sa aiba incredere in medici sa mearga sa le spuna ce li se intampla, pentru ca medicul este partenerul pacientului intr-o astfel de afecţiune”, a afirmat presedintele Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lapadatu, potrivit Agerpres.

 

Ce simptome ne trimit la medic?

 

in cazul hipotiroidiei, printre simptome se numara oboseala cronica neexplicata, cresterea in greutate, edemul, pielea aspra, caderea parului, modificari ale functiei cardiace sau digestive, tahicardia, constipatia, o stare de dispozitie depresiva. in cazul hipertiroidiei, simptomele sunt: stare de nevozitate, agitatie, persoana respectiva vorbeste mult si repede, nu se odihneşte şi totusi este vioaie, oricat ar manca slabeşte, tremura, are palpitaţii din cauza tahicardiei, iar pielea este transpirata de obicei.

Campania “Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene” se va derula pe tot parcursul anului si se desfaşoara in parteneriat cu Administraţia Prezidenţiala, Societatea Romana de Endocrinologie şi Societatea Romana de Psihoneuroendocrinologie.