Boala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu

0
145

Persoanele care dezvolta boala Parkinson inaintea varstei de 50 de ani este posibil sa se fi nascut cu unele tulburari la nivelul celulelor cerebrale, sugereaza o noua cercetare realizata in Statele Unite.
O echipa de oameni de ştiinţa susţine ca aceste anomalii ar putea sa nu fie detectate mulţi ani. Cercetatorii spera ca descoperirea lor poate conduce catre dezvoltarea unui medicament care ar putea corecta acest proces, potrivit Press Association.
Parkinson se dezvolta atunci cand neuronii din creier care produc dopamina – o substanţa care ajuta la coordonarea mişcarilor musculare – sunt afectate sau mor.
Printre simptome se numara incetinirea mişcarilor, rigiditate musculara, tremor şi afectarea echilibrului.
in cele mai multe cazuri, motivul pentru care neuronul este afectat nu este determinat şi nu exista un remediu cunoscut, noteaza Press Association, citata de Agerpres.
”Tehnica noastra ne-a oferit o fereastra inapoi in timp pentru a vedea cat de bine au funcţionat neuronii conţinand dopamina de la inceputul vieţii pacientului”, a declarat autorul principal al studiului, doctor Clive Svendsen, de la Institutul de Medicina Regenerativa al Centrului Medical Cedars-Sinai din Statele Unite şi profesor de ştiinţe biomedicale şi medicina.
Cercetatorii au generat celule stem speciale, cunoscute sub numele de celule stem pluripotente induse (iPSC), din celulele pacienţilor cu Parkinson cu debut precoce. Aceasta a implicat readucerea celulelor sanguine adulte la o stare embrionara primitiva. Celulele stem pot sa produca apoi orice tip de celula din corpul uman, toate identice genetic cu ale pacientului.
in cadrul studiului, publicat in Nature Medicine, cercetatorii au folosit celule iPSC pentru a produce neuroni conţinand dopamina de la cei trei pacienţi, pe care i-au cultivat şi au analizat funcţia neuronilor. Oamenii de ştiinţa au detectat doua anomalii-cheie in neuronii conţinand dopamina studiaţi. Una a constat in acumularea unei proteine numita alfa-sinucleina, care apare in majoritatea formelor bolii Parkinson. A doua a fost o funcţionare defectuoasa a lizozomilor – structuri celulare care acţioneaza precum nişte pubele in care celula se poate descompune şi scapa de proteine. Aceasta defecţiune ar putea provoca acumularea de alfa-sinucleina.
”Ceea ce vedem folosind acest nou model sunt primele semne ale apariţiei Parkinson cu debut precoce. Se pare ca neuronii care conţin dopamina prezenţi la aceşti indivizi pot continua sa manipuleze greşit alfa-sinucleina pe o perioada de 20 sau 30 de ani, provocand apariţia simptomelor Parkinson”, a adaugat Svendsen.
Cercetatorii au testat, de asemenea, o serie de medicamente pentru a studia posibila inversare a anomaliilor observate. Ei au descoperit ca un medicament, PEP005, care este deja aprobat in America pentru tratarea leziunilor cutanate precanceroase, a redus nivelurile crescute de alfa-sinucleina atat in neuronii conţinand dopamina studiaţi cat şi la şoarecii de laborator testaţi.
Echipa de cercetatori intenţioneaza sa studieze mai departe modul in care medicamentul – care este disponibil in prezent sub forma de gel – ar putea fi livrat la creier pentru un posibil tratament al bolii Parkinson.

Articolul precedentPericol de atac de cord pentru fanii infocati ai fotbalului – studiu
Articolul următorINSP: Intrebarisi raspunsuri despre noul coronavirus (2019-nCoV) din China