Boala Alzheimer va putea fi tratata in vestul tarii, la Arad

0
188

Bolnavii de Alzheimer se pot trata si in Arad. Primul centru de cercetare si tratament al bolii Alzheimer din vestul tarii se va deschide in comuna Socodor, in octombrie 2008. Personalul de cercetare, precum si cadrele medicale, vor fi pregatite corespunzator in strainatate.

Centrul de cercetare si tratament al bolii Alzheimer de la Socodor este o initiativa a Universitatii de Vest „Vasile Goldis”. Aurel Ardelean, rectorul Universitatii „Vasile Goldis”, a declarat ca isi initiatorii centrului isi propun sa analizeze cauzele, ce determina aparitia si evolutia afectiunii, care este degenerativa, progresiva si avanseaza de la o zi la alta si sa aplice tratamentul adecvat pacientilor. Ardelean a mai spus ca spera sa aduca o noutate in tratamentul bolii Alzheimer pe plan national si european.

Centrul de tratament al bolii Alzheimer din Socodor va cuprinde 20 de camere cu doua paturi pentru bolnavi, baze de tratamente si agrement. De asemeni, centrul va fi dotat si cu doua ambulante.

in Statele Unite, boala Alzheimer afecteaza 18% din totalul populatiei, iar in Romania intre 11 – 12%. Din cauza stresului si a vietii din ce in ce mai agitate, boala Alzheimer se prefigureaza drept una dintre „bolile viitorului”, potrivit rectorului Universitatii de Vest „Vasile Goldis”.

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului, ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Afectiunea reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta.
Boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si de a efectua activitatile zilnice.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentO japoneza de 61 de ani si-a nascut propriul nepot
Articolul următorAtentie la sanatatea elevilor!