Boala Alzheimer, cea mai frecventa afectiune neurodegenerativa

0
213

Boala Alzheimer este cea mai frecventa afectiune neurodegenerativa. in afectiunile neurodegenerative, pacientii pierd din functiile neuronilor, din anumite zone ale creierului, pe masura trecerii timpului.

Factorii de risc pentru boala Alzheimer sunt reprezentati de varsta, factorul genetic dar si prezenta unor comorbiditati, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Tratamentul in boala Alzheimer este atat farmacologic, cat si nonfarmacologic, prin obiceiuri si activitati care tin de stilul de viata: efortul fizic moderat, training-ul cognitiv, pastrarea activitatii cognitive si dupa pensionare, viata sociala activa.

Tratamentul farmacologic urmareste doua directii: tratarea simptomelor cognitive si tratarea bolilor psihiatrice, intrucat o parte din pacienti dezvolta si aceste tipuri de afectiuni.

Pacientii cu boala Alzheimer au un risc de mortalitate mai ridicat. Multi dintre acestia au si alte comorbiditati, iar in cazul unei boli Alzheimer care avanseaza, pacientul este predispus la caderi, traumatisme, imposibilitatea de a merge.

Cea mai importanta modalitate de preventie a bolii Alzheimer este identificarea timpurie a factorilor de risc vasculari, in etapa mijlocie de varsta, identificarea din timp a hipertensiunii arteriale si tratamentul ei corect, a diabetului zaharat, a dislipidemiilor. in felul acesta putem sa prevenim boala Alzheimer la 70-80 de ani, identificand aceste cazuri la 40-50 de ani.

Articolul precedentSaptamana de constientizare a bolilor congenitale de inima
Articolul următorCum ne protejam sanatatea picioarelor impotriva frigului?