Blue Monday, o simpla campanie de marketing britanica

0
318

A treia zi de luni a anului, numita si Blue Monday, este considerata cea mai trista zi a anului. Desi conceptul se bazeaza pe semnatura unui om de stiinta, acesta a recunoscut ca a fost platit ca sa valideze ideea, pentru o campanie de marketing a unei companii aeriene.

in 2005, psihologul britanic Cliff Arnal semna un studiu in care stipula ca a treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimanta. Cercetarea avea la baza un calcul matematic. Ecuatia nefericirii lua in calcul vremea, datoriile facute pentru a cumpara cadourile de Craciun, timpul scurs de la sarbatorile de iarna, timpul scurs de la luarea rezolutiilor pentru Noul An, majoritatea deja uitate, si lipsa motivatiei.

in realitate, desi depresia de iarna este frecvent intalnita, ecuatia psihologului nu are nimic stiintific, ea este inventia unei agentii de publicitate. inainte de a atribui studiul lui Cliff Arnal, echipa de publicitate au incercat sa convinga mai multi cercetatori sa valideze formula. Acesta era in folosul unei campanii pentru o agentie de voiaj, care voia sa convinga britanicii sa isi cumpere bilete de calatorie spre destinatii insotite.

Conceptul a fost un succes si a fost preluat la nivel international. Blue Monday a devenit o ocazie pe tot mapamondul de a oferi diverse produse care stimuleaza starea de bine, de la lampi de fototerapie, la produse de ingrijire sau suplimente alimentare. Perioada premergatoare este si o ocazie pentru cei care sustin ca sunt specialisti in fericire sa isi propuna serviciile.

insa pe langa succesul de marketing al conceptului si posibilitatea de a atrage oamenii in campanii care nu aduc niciun beneficiu in afara celui comercial, el nu poate fi pe deplin blamat, a avut si o parte pozitiva -oamenii au devenit mai sensibili la problemele semenilor lor care sufera de depresie.

Iar cea mai trista zi din an poate fi combatuta cu gandul la cea mai fericita zi din an. Este a treia zi de vineri din luna iunie, data fixata de acelasi psiholog, pentru o campanie publicitara la inghetata.

Articolul precedentPizza, hamburgerii şi cartofii prajiţi vor fi incluse din nou in meniurile cantinelor din colegiile americane
Articolul următorPeste patru milioane de locuitori din Canada se confrunta cu hrana insuficienta, iar unii mor din aceasta cauza – studiu