Cursa țărilor bogate de a-și rezerva miliarde de doze dintr-un viitor vaccin împotriva COVID-19 ar putea duce la sute de mii de decese în plus față de scenariul în care vaccinurile sunt distribuite echitabil, arată un raport publicat de Bill & Melinda Gates Foundation.

Aceasta este doar una dintre concluziile celui de-al patrulea raport anual Goalkeepers, pregătit de fundație în parteneriat cu Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

În anii anteriori, raportul a documentat progresul constant făcut de lume către îndeplinirea obiectivelor stabilite de ONU. Însă anul acesta, aproape toți indicatorii au arătat o scădere a calității vieții pentru oamenii de pe întreg Globul, în special în cazul celor care se confruntau deja cu dificultăți.

Una dintre cele mai îngrijorătoare concluzii este că pandemia a pus capăt la 20 de ani de progrese în ridicarea oamenilor din sărăcie și a împins aproximativ 37 de milioane de persoane în sărăcie extremă de la începutul anului.

”Pandemia a agravat inegalitățile în aproape toate dimensiunile”, a declarat Gates. Noul raport afirmă că, pentru a salva cât mai multe vieți și a pune capăt cât mai repede pandemiei, țările ar trebui să colaboreze pentru a dezvolta, produce și distribui vaccinuri și tratamente echitabil pe tot Globul.

În prezent, peste 150 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare în lume, iar opt sunt în stadii avansate ale testelor clinice. Distribuirea unui eventual vaccin proporțional cu populația fiecărei țări ar permite evitarea a 61% din decesele de COVID-19 la nivel mondial, se arată în raportul care citează două scenarii avansate de Northeastern University’s Laboratory for the Modeling of Biological and Socio-technical Systems. La polul opus, alocarea primelor două miliarde de doze de vaccin celor care dau mai mult ar preveni numai 33% din decese.

Aproape 37 de milioane de persoane au fost împinse în sărăcie extremă de la începutul pandemiei – o creștere cu până la 7% în numai câteva luni – iar accesul la servicii medicale a avut de suferit. Printre cele mai afectate au fost femeile însărcinate din zonele sărace, care nu au mai avut acces la servicii medicale în timpul sarcinii și al nașterii, ceea ce, în unele cazuri, le-a costat viața.

În raportul anual Goalkeepers al Fundației Bill and Melinda Gates se mai arată că proporția copiilor care au primit vaccinuri pentru boli infecțioase precum rujeola sau difteria a scăzut de la un nivel record de peste 80% anul trecut la 70% în 2020 – cel mai scăzut nivel din anii ’90 încoace.

Singurul lucru pozitiv adus de pandemie este scăderea numărului de fumători, la nivel mondial, potrivit raportului.