Benzinăriile și transportul public, printre cele 12 locuri în care se încalcă regulile de protecție

0
160

Premierului Ludovic Orban a declarat că în prezent, creșterea numărului de cazuri de coronavirus indică printre zonele cu prioritare centrele urbane, litoralul sau stațiunile de munte, unde există încălcări semnificative ale regulilor.

“Este adevărat că avem focare, un număr mare de cazuri provin din focare , spitale, centre de bătrâni sau din anumite companii care nu respectă regulile, dar rata de dispersie a cazurilor este mai mare decât în urmă cu două sau trei luni. Este evident că avem un număr de persoane care s-au îmbolnăvit în focare. Mulți dintre ei poate nici nu știu de unde s-au infectat cu coronavirus și ei transmit practic această infecție, prin activitățile pe care le desfășoară”, a declarat premierul Orban.

Pe lângă acestea, premierul Orban a vorbit despre o serie de activități care „trebuie controlate cu prioritate”. Iată care sunt acestea:

1. Comerțul
“Solicit orientarea controalelor în supermarketuri, piețe, cu precădere în piețele închise sau semiînchise, de asemenea, va trebui să controlăm târguri, bâlciuri”, a afirmat Orban.

2. Transportul public

“În București, este importantă susținerea poliției locale, să asigurăm respectarea regulilor în metrou unde sunt sute de mii de beneficiari ai serviciului de transport. Riscul de transmitere în cazul în care nu sunt respectate regulile este foarte mare, din cauza asta avem nevoie de o prezentă constantă zilnică pentru a asigura respectarea regulilor”, a spus premierul.

3. Transportul pe cale ferată

Orban a precizat că va fi controlat în special cel spre destinațiile de vacanță, unde trebuie asigurată în mod obligatoriu respectarea regulilor.

4. Transportul intrajudețean

5. Terasele

Premierul Orban a spus că sunt terase unde nu se respectă regulile, nici măcar de către personalul angajat.

6. Benzinării

Prim-ministrul a vorbit despre benzinăriile care duc spre destinațiile de vacanță.

“Oamenii alimentează, iar dacă nu au mască sunt lăsați să intre fără mască pentru a plăti. Benzinăriile trebuie să se adapteze și să găsească o modalitate ca și cei care nu au mască să aibă posibilitatea să își achiziționeze mască înainte de a intra”, a adăugat premierul.

7. Cluburi

Premierul a spus că sunt unele cluburi care ar trebui închise, afirmând că se gândește dacă ar trebui să ia și România măsura ca în alte state, ca după ora 22.00, cluburile să fie închise.

“Dacă nu avem capacitatea să îi readucem la respectarea regulilor, trebuie să luăm astfel de decizii”, a precizat Orban.

8. Restaurante

Prim-ministrul a spus că există informații clare că sunt restaurante în spații închise care fructificând reglementarea conform căreia se permite organizarea de evenimente private, au deschis.

9. Hoteluri

Orban a precizat că și în hoteluri este important să se asigure respectarea regulilor.

10. Parcuri

“Solicitați poliției locale să fie prezentă la locurile de joacă, să li se atragă atenția părinților sau bunicilor că pun în pericol sănătatea copiilor”, a afirmat premierul.

11. Locurile unde se joacă șah, table

“ Și acolo sunt încălcate regulile. Am văzut imagini cu oameni care stau nas în nas, nu respectă nicio regulă”, a punctat prim-ministrul.

12. Zonele de interacțiune ale cetățenilor cu instituțiile publice

Premierul a vorbit despre ANAF, direcțiile de impozite și taxe locale, Registrul Comerțului, inclusiv companiile care furnizează serviciile trebuie să asigure respectarea regulilor pentru clienții lor care fie vin să își plătească facturile. Există și aici un risc mare de transmitere pentru că se creează cozi, a precizat Orban.

Articolul precedentOrban anunță amplificarea la limita maximă a controalelor pentru respectarea regulilor de protecție
Articolul următorDezbaterea în Senat a proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea, amânată