Bază de date de 300 de milioane de dolari cu informaţii medicale referitoare la boala Alzheimer, în SUA

0
161

Institutul Naţional de Gerontologie (NIA) din Statele Unite finanţează un proiect de până la 300 de milioane de dolari, cu durata de 6 ani, în vederea construirii unei uriaşe baze de date pentru studiul bolii Alzheimer, cu ajutorul căreia se va putea urmări sănătatea americanilor timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă având posibilitatea de a dobândi noi perspective asupra acestei maladii care afectează creierul, transmite, luni, Reuters.

NIA, parte a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, îşi propune să construiască o platformă capabilă să stocheze informaţii medicale pe termen lung de la 70% până la 90% din populaţia ţării, au declarat oficialii pentru Reuters, notează Agerpres.

Platforma se va baza pe date din fişe medicale, cereri de despăgubire în baza asigurărilor, farmacii, dispozitive mobile, senzori şi diverse agenţii guvernamentale, au spus ei.

„Datele din viaţa reală sunt ceea ce avem nevoie pentru a lua decizii în privinţa eficacităţii medicamentelor şi pentru a analiza o populaţie mult mai extinsă decât cea pe care o pot acoperi majoritatea studiilor clinice”, a declarat într-un interviu dr. Nina Silverberg, directoarea Programului centrelor de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul NIA.

Monitorizarea pacienţilor înainte şi după apariţia simptomelor bolii Alzheimer este considerată parte integrantă a progreselor împotriva acestei maladii, care poate debuta cu aproximativ 20 de ani înaintea de dezvoltarea problemelor de memorie.

Baza de date ar putea ajuta la identificarea persoanelor sănătoase cu risc de Alzheimer – boală care afectează aproximativ 6 milioane de americani – în vederea unor viitoare studii clinice asupra medicamentelor. De asemenea, îşi propune să reprezinte o soluţie pentru subreprezentarea cronică a persoanelor de culoare şi a diferite etnii în studiile clinice asupra Alzheimer, contribuind totodată la creşterea numărului de persoane înscrise din afara centrelor medicale academice urbane.

De asemenea, platforma de date ar putea ajuta cercetătorii care lucrează în alte domenii conexe bolii să afle care sunt pacienţii cei mai expuşi riscului şi care este impactul medicaţiei.

În timpul pandemiei, SUA au fost în urma altor ţări cu sisteme naţionale de sănătate în ceea ce priveşte capacitatea de a analiza datele pacienţilor referitoare la COVID-19.

Sistemul urmează să fie construit într-un mediu de calcul securizat, cu o serie de restricţii în vederea asigurării confidenţialităţii, a notat Silverberg.

La acest grant, care a fost publicat pe 13 martie, se lucrează de mulţi ani. Potrivit anunţului referitor la finanţare, a fost stabilită drept dată de început luna aprilie 2024, scopul fiind acela de a pune bazele unui registru pentru Alzheimer 21 de luni mai târziu.

Mai multe părţi interesate, inclusiv grupuri pentru susţinerea pacienţilor afectaţi de această boală, precum Alzheimer’s Association şi UsAgainstAlzheimer, au participat în primăvara anului trecut la un workshop la care s-a discutat designul platformei.

Maria Carrillo, directoarea ştiinţifică a Alzheimer’s Association, a declarat într-un interviu că organizaţia pe care o reprezintă intenţionează să aplice pentru grantul platformei NIA, care va acorda 50 de milioane de dolari pe an pentru o perioadă de până la şase ani.

Partha Bhattacharyya, director al Departamentului de date şi analiză al NIH a declarat: „Ne imaginăm că această platformă va permite cercetătorilor să facă recrutări de pe teritoriul Statelor Unite. Dacă vrem să jucăm un rol mai important în prevenţie, trebuie să începem devreme. Asta nu înseamnă la vârsta de 65 de ani”, a spus el.

Articolul precedentProiectul „Respiri ușor”, de depistare a cancerului pulmonar, se va derula în câteva județe. Cum poate fi accesat (VIDEO)
Articolul următorȘef lucr. dr. Beatrice Mahler despre diagnosticarea tardivă a cancerului pulmonar: 60% dintre pacienții care s-au prezentat în 2022 la Institutul ”Marius Nasta” prezentau deja metastaze